Search

Plaćanje putnih troškova za članove Klubova za traženje posla iz ruralnih područja

Klubovi za traženje posla su aktivna mjera koja za zadatak ima da se mladi aktiviraju i uključe u proces traženja posla. Klubovi za traženje posla se implementiraju u saradnji sa kantonalnim službama, Federalnim zavodom za zapošljavanje, te Zavodom za zapošljavanje Republike Srpske. YEP je uspostavio mrežu od 25 Klubova pri lokalnim biroima za zapošljavanje kojima upravljaju savjetodavci, zaposlenici biroa, a konstantno postoje zahtjevi za otvaranje novih klubova i savjetodavne funkcije za mlade u službama za zapošljavanje širom BiH. YEP posebno želi da pruži podršku mladim ljudima koji imaju manje mogućnosti za aktiviranje na tržištu rada, kao što su mladi iz ruralnih sredina ili udaljenih dijelova opština i gradova.

U cilju uključivanja mladih nezaposlenih iz ruralnih dijelova opština Republike Srpske, u lokacijama gdje su otvoreni Klubovi za traženje posla, Projekat zapošljavanja mladih YEP od jula 2014.godine vrši direktnu refundaciju putnih troškova za te mlade osobe. Nakon mnogobrojnih molbi od strane mladih koji žive u udaljenim dijelovima opština i koji nemaju sredstava da dolaze svaki dan tokom trosedmičnog programa u Klubu za traženje posla, YEP je obezbjedio sredstva za njihovo uključivanje u grupno savjetovanje u Klubovima za traženje posla, a u saradnji sa Federalnim zavodom za zapošljavanje je dogovarana refundacija troškova prevoza za članove klubova iz FBiH.

U julu su već Klubovi u Gradišci, Nevesinju i Zvorniku imali više članova u grupama jer su u mogućnosti obezbijediti putne troškove, a projekat YEP će zajedno sa voditeljima Klubova posebno pratiti te mlade i njihovu aktivnost u traženju posla i u konačnici rezultate. Ohrabrujemo sve mlade nezaposlene iz ruralnih dijelova opština da se u biroima u kojima su otvoreni Klubovi za traženje posla u RS-u jave svojim savjetodavcima i uključe u apsolutno besplatnu obuku za traženje posla.

Ovim se nastoji povećati  broj mladih iz ruralnih dijela opština u Klubovima za traženje posla kako bi se na taj način i oni aktivirali u procesu traženja posla i uključili u proces savjetovanja. Opći cilj projekta je da se putem Klubova za traženje posla zaposli 1100 mladih osoba, a taj broj trenutno iznosi 778 u drugoj fazi YEP-a, a od početka projekta je već zaposleno 856 mladih. Najznačajnije je da su Klubovi sistematizovani u najvećem broju službi u kojima funckionišu, te da će ostati specijalizovana usluga za mlade i kada projekat završi svoje aktivnosti.

YEP radi na jačanju funkcije savjetovanja u zapošljavanju u, kako je ranije rečeno 25 biroa za zapošljavanje u BiH, ali i kreira nove usluge kojima se informišu svi zainteresovani o mogućnostima koje jačaju njihovu zapošljivost (INFO PAKET).  O ostalim novostima implementacije aktivnosti projekta možete saznati ako redovno pratite našu web stranicu ili facebook grupu.

DSC_0763DSC_07221926654_1446969052206989_2008323366_n734555_230438667153440_6635373425791770709_n

 

 

(foto: mladi u Klubovima za traženje posla Živinice, Gradiška, Srbac,Banja Luka, Teslić)

Druge objave u kategoriji