Search

Regionalna savjetnica u posjeti Projektu zapošljavanja mladih (YEP) – predstavljene dobre prakse i rezultati

Danas je Projekat zapošljavanja mladih (YEP), koji finansira Vlada Švajcarske, domaćin posjete gđi Katrin Ochhsenbien, regionalne savjetnice za ekonomiju i zapošljavanje Zapadnog Balkana u kojoj je učestvovala i Dimka Stantchev Skeie viša savjetnica za socijalnu uključenost i upravu pri Ambasadi Švajcarske u BiH.

Bila je ovo prilika da se predstave rezultati desetogodišnje implementacije YEP-a koji je u partnerstvu sa Javnim službama za zapošljavanje, lokalnim zajednicama, NVO-ima te drugim projektima koje finansira Vlada Švajcarske uspio napraviti značajne iskorake na tržištu rada o čemu svjedoči činjenica da su u primjenu novog modela rada javnih službi za zapošljavanje uključene, u manjoj ili većoj mjeri, sve službe.

Pored toga YEP je u saradnji sa lokalnim zajednicama u sklopu YEP Inkubatora poslovnih ideja razvio model kojim se unapređuje preduzetništvo što je rezultiralo sa 100 podržanih biznisa.

Nakon sastanka sa članovima YEP tima delegacija je posjetila Logopedski kabinet Logovox – jedan biznisa koji su podržani u sklopu YEP Inkubatora poslovnih ideja te je sa vlasnicom Majom Terzić razgovarano ne samo o dosadašnjoj podršci YEP-a nego i o izazovima sa kojima se suočavaju mlada osobe koje žele realizovati svoje poslovne ideje.

Uslijedila je i posjeta Mehiri Crnici koja je jedna od učesnica YEP Inkubatora poslovnih ideja i vlasnica biznisa Dream Cookoies d.o.o., koja je ukratko predstavila kako svoje iskustvo u samom Inkubatoru tako i planove za širenje biznisa te se kratko razgovaralo i o poziciji i poteškoćama sa kojima se žene preduzetnice, a naročito samohrane majke kao Mehira, susreću po odluci da se upuste u preduzetničke vode.

U sklopu posjete, ujedno je upriličen i obilaza prostorija Biroa Novi Grad u Službi za zapošljavanje Kantona Sarajevo a koji je biro sa najvećim brojem nezaposlenih i koji od aprila 2018.g. u novim prostorijama pruža usluge svojim klijentima prema novom modelu rada, što je rezultat reforme koju je podržala Vlada Švajcarske te što je ostvareno kroz otvorenu i transparentu saradnju sa ovom kantonalnom službom.

Druge objave u kategoriji