Search

Sastanak švicarskog portfolija zapošljavanja mladih u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH

Danas je održan pripremni sastanak (tzv. Organizacioni odbor) za predstojeći Forum službi zapošljavanja kojim predsjedava Agencija za rad i zapošljavanje BiH uz podršku Projekta zapošljavanja mladih (YEP). Svojim iskustvima i primjerima iz prakse danas su značajno doprinijeli predstavnici švicarskog portfolija zapošljavanja mladih kojeg pored YEP-a čine još Market Makers i Projekt Prilika Plus čiji su predstavnici Vildana Mandalović i Emir Dervišević prezentirali ključne aktivnosti u kojima postoji prostor za sinergiju sa Projektom YEP i javnim službama za zapošljavanje, koji su korisnici projekta.

Shodno zaključcima i prijedlozima učesnika prvog Foruma službi zapošljavanja usaglašeno je da će tema biti saradnja sa poslodavcima sa fokusom na primjere dobre prakse iz lokalnih sredina, a koje bi poslužile kao putokaz drugim lokalnim sredinama i javnim službama za zapošljavanje. Drugi Forum službi zapošljavanja se treba održati 23.novembra 2016.g. a uključit će govornike iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koji će svojim iskustvima i savjetima dati pravac službama za zapošljavanje u BiH u djelovanju prema poslodavcima i dizajniranju AMZ, poslodavci koji imaju potrebu za radnom snagom i koji su poželjni poslodavci za mlade radnike koje će predložiti ARZBiH, ali i lokalna partnerstva iz Prijedora, Goražda i regije BEAR (Tešanj, Teslić i Žepče). Iz toga razloga predloženo je da i mjesto održavanja Foruma bude upravo Teslić u kojem je i YEP uveo Klub za traženje posla pri Zavodu za zapošljavanje RS, ali je i nedavno omogućio da se nove procedure rada primjenjuju izgradnjom šalter sale.

Napredak u reformskim procesima u javnim službama za zapošljavanje je neophodno analizirati kroz Forum, na kojoj će službe prezentovati svoja iskustva i koristiti širi krug aktera kako bi planirao efikasnije uvođenje novih usluga za klijente. Najveći izazov za službe za zapošljavanje je povratak povjerenja poslodavaca, marketinški pristup u obnavljanju ili iniciranju saradnje sa poslodavcima i veće korištenje uluga besplatnog objavljivanja oglasa, posredovanja, selekcije kandidata itd.

arzbih

 

Druge objave u kategoriji