Search

Služba za zapošljavanje HNŽ/K: Podružnica Odjeljenje II uskoro u novim prostorijama prilagođenim novim metodama rada

Danas je u Mostaru potpisan Sporazum između g. Davida Kramera zamjenika direktora za saradnju pri Ambasadi Švicarske i g. Vlade Čuljka ravnatelja Službe za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanske županije kojim su definirana zajednička ulaganja i obaveze Grada Mostara, Vlade Švicarske i Službe kako bi se osiguralo stvaranje preduvjeta za uvođenje novog modela rada u Podružnici Odjeljenje II u okviru reforme JSZ koju provodi Projekat zapošljavanja mladih (YEP). Potpisivanju Sporazuma je prisustvovao i dr. Ranko Markuš, rukovodilac Projekta zapošljavanja mladih, koji preuzima obaveze koje proizilaze iz ove saradnje. 

Na ovaj način dogovoreno je osiguranje novog prostora za rad Podružnice Odjeljenje II, što je godinama predstavljalo veliki problem koji je onemogućavao unapređenje usluga za nezaposlene i poslodavce.  Grad Mostar je već dodijelio prostorije za Odjeljenje II, dok je Služba provela tendersku proceduru za obavljanje građevinskih radova, što su bili preduslovi za sklapanje sporazuma. Ugovor o izvođenju građevinskih radova je potpisan prošle sedmice, a rok za izvođenje radova je 90 dana od potpisivanja Ugovora pa je očekivano da će ova četvrta po redu Podružnica, nakon isteka ovog roka i osiguranja uslova, započeti sa primjenom elemenata Reformskog paketa koji u fokusu ima uvođenje individualnog i grupnog savjetovanja, ali i obavljanje administrativnih usluga na efikasniji način.

Služba za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanske županije/kantona je 21.09.2015.g. potpisala Memorandum o razumijevanju i suradnji o implementaciji Reformskog paketa, a nakon toga 9.marta 2016.godine i Ugovor o realizaciji Reformskog pakata, te je do sada urađeno sljedeće:

  • izrađena Situaciona analiza Službe za zapošljavanje HNŽ/K 
  • izrađeno i usvojeno Uputstvo za rad podružnica; 
  • usvojen Kompetencijski okvir za ključne poslovne procese u Službi za zapošljavanje urađena je Analiza potreba za obukama;
  • usvojen Vizuelni identitet enterijera Službe za zapošljavanje korišten za opremanje Podružnice Čitluk, te koji će biti korišten u cijeloj Službi HNK;
  • rekonstruisana Podružnica Čitluk; 
  • provedena Uvodna obuka za primjenu novih metoda;
  • Odjeljenje I započelo sa provedbom aktivne mjere Klub za traženje posla.

Reforma se nastavlja i u narednom periodu sa ciljem da Služba za zapošljavanje HNK nastavi da bude lider u organizaciji i pružanju usluga svojim klijentima – poslodavcima i nezaposlenima. 

 

Druge objave u kategoriji