Search

Služba za zapošljavanje USK u 2019.g.očekuje prostorno rješenje za bužimski biro rada

Što se tiče sada već protekle 2018.godine, u Službi za zapošljavanje USK Bihać ističu da je tekuće poslovanje bilo dobro , sa izmirenim obavezama po različitim osnovama. Ono što je ostao problem je dug od 60 miliona maraka koji je nastao u periodu 2002-2005.godina i koji će se morati rješavati u 2019.god.

Posljednjeg dana 2018.godine, na vanrednoj sjednici Skupštine zastupnici su između ostalog dali podršku Financijskom planu poslovanja Službe za zapošljavanje USK. Time je otklonjena prijetnja o financijskoj blokadi ove javne ustanove. Budžet za narednu godinu iznosiće 12.5 miliona maraka. Što se tiče sada već protekle 2018.godine, u Službi ističu da je tekuće poslovanje bilo dobro ,sa izmirenim obavezama po različitim osnovama. Ono što je ostao problem je dug od 60 miliona maraka koji je nastao u periodu 2002-2005.godina i koji će se morati rješavati u 2019.god. Služba za zapošljavanje USK 2018 godinu okončala je pozitivno. Barem kada je riječ o tekućem poslovanju i obavezama koje je, prema važećim propisima , bila dužna ispuniti. Realizovano je više programa zapošljavanja različitih kategorija osoba, uglavnom zahvaljujući Federalnom Zavodu za zapošljavanje. Do posla je na ovaj način došlo više stotina lica koja su bila u evidenciji nezaposlenih..Nije dobro, što po okončanju programa, značajan dio njih se ponovno vratio u evidencije nezaposlenih. Ako se doda broj onih koji su zbog lošeg poslovanja ili gašnjenja firmi također izgubili radna mjesta , dolazi se do brojke od blizu 40 000 nezaposlenih što ukazuje na visoku nezaposlenost u Kantonu. U Službi su nastojali riješiti neka od ključnih pitanja kada je riječ o funkcionisanju same ustanove. Završena je i priča oko uplate sredstava za oko 500 osoba koje su ostale bez posla u osam nekadašnjih državnih firmi a nad kojima je u međuvremenu pokrenut stečaj. Kao što je javnost upoznata, njima je uskraćeno pravo na naknadu za vrijeme nezaposlenosti da bi se naknadno ponovno uveli u prava te ove godine riješili. U 2019.godini priorotet će i dalje biti rješavanje duga od , sada već 60 miliona maraka ,koji u velikoj mjeri otežava rad ove ustanove. Deset godina traži se način kako izmiriti obavezu prema ZZO po osnovu uplate doprinosa za zdravstvo za nezaposlena lica , koja je u period od 2002-2005 , bila nerealna i sa 18 uzrokovala rast duga na 60 miliona. Skupština Kantona u 2018.godini donijela je dvije odluke koje su išle u smjeru rješavanja nastale situacije,no još uvijek se čeka na konačnu odluku federlanog ministarstva finansija. Ukoliko se pronađe rješenje za izmirenje duga, Služba bi u ovoj godini bila u mogućnosti realizirati projekat kupovine i uređenja kancelarija bužimskog biroa. Finansijsku podršku u tome spremna je dati Međunarodna organizacija rada sa 100 000 maraka.

Projekat zapošljavanja mladih (YEP) će fokus svoje podrške usmjeriti na organizaciju poslovnih procedura i podizanju kvalitete usluge prema klijentima Službe, prije svega jačanju savjetodavne funkcije Službe te je u proteklom periodu pored Kluba za traženje posla u birou Cazin, vršio analizu zadovoljstva korisnika (nezaposlenih), a ranije izvršio i situacionu analizu i ispitao potrebe za modernizacijom kako bi se u narednoj godini pripremila nova organizacija procedura i usluga, a sa ciljem jačanja savjetodavne i posredničke funkcije Službe.

rtvusk/yep.ba

Druge objave u kategoriji