Search

Reforma daje rezultate: Smanjen broj nezaposlenih u Kantonu Sarajevo!

U Kantonu Sarajevo je trenutno nezaposleno 71.779 osoba, što je za 862 osobe ili 1,19 posto manje u odnosu na prošli mjesec, a u odnosu na broj nezaposlenih osoba u istom periodu prošle godine broj nezaposlenih osoba smanjen je za 982 ili 1,35 posto.

najveći broj registriranih nezaposlenih osoba evidentiran je u općinama Novi Grad (19.976) i Ilidža (11.660), a najveća stopa nezaposlenosti već nekoliko godina registrirana je u općinama Ilijaš (45,34 posto), Trnovo 34,05 posto i Hadžići 36,60 posto.

U prošlom mjesecu Služba za zapošljavanje posredovala je u zapošljavanju za 1.378 osoba i to 383 sa visokom stručnom spremom (VSS), 14 sa višom stručnom spremom, 521 sa srednjom stručnom spremom, šest VKV, 343 s KV, tri PLV i 103 NKV radnika, što je za 145 osoba više u odnosu na prošli mjesec.

Aktivnosti zaposlenih u JU “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo”, kao i reformski procesi koji se već nešto više od godini dana provode u ovoj ustanovi u saradnji s međunarodnim institucijama, sigurno su imale uticaja na zaustavljanje višegodišnjeg rasta nezaposlenih u Kantonu Sarajevo, smatraju u Službi.

Inače, Služba za zapošljavanja Kantona Sarajevo prva je u Federaciji BiH otvorila Ogledni biro Novo Sarajevo, kao i Klub za traženje posla u kojem se primjenjuju evropski standardi u radu sa nezaposlenim osobama.

Zajednički rad, ako je suditi po ostvarenim rezultatima, dobar su primjer u kom pravcu treba da idu službe za zapošljavanje u budućnosti – ističu u ovoj Službi.

(FENA)

Druge objave u kategoriji