Search

Švajcarski diplomati i osoblje ambasade najpoželjiniji kuhari na Diplomatskom bazaru

Tradicionalni zimski dobrotvorni događaj Diplomatski bazar, koji organizuju članovi diplomatske zajednice u BiH održava se danas u Sarajevu. Četvrti i najveći diplomatski bazar ove godine održava se u dvorani “Mirza Delibašić” na Skenderiji.

Diplomatski zimski bazar je jako posjećen, a poseban interes prisutnih je izazvao švajcarski štand na kojem su diplomatsko osoblje i radnici ambasade pripremali hranu za posjetitelje po veoma pristupačnim cijenama. Najviše je tražen švicarski spacijalitet “Raklet” koji se sastoji od topljenog sira sa krompirom, koji su pripremali David Kramer, Almir Tanović, Maja Zarić, i Mersiha Alijagić pod budnim nadzorom gosp. Jose Gunterna. Pored Rakleta su mnogo našle i novogodišnji kolačići, švicarske čokoladice, te čokoladna fontana. Na Diplomatskom bazaru je bio prisutan i ambasador Švicarske njegova ekselencija Heinrich Maurer.

Pored Švicarske na Bazaru učestvuje oko 150 izlagača, zemlje koje u BiH imaju otvorena diplomatska predstavništva. Na Bazaru su izloženi: hrana, pića, predmeti, ručni radovi i druge stvari karakteristične za svaku od zemalja učesnica. Svi proizvodi se prodaju po simboličnim cijenama.

Nakon aukcijskog nadmetanja dres s potpisom napadača francuske reprezentacije i člana madridskog Reala Karima Benzeme, kojeg je na ukciju dala francuska ambasada i koji je fudbaler nosio na utakmici Francuska – Španija u septembru ove godine, prodat je za 1.100 KM.  Nošeni i uokvireni dres kapitena reprezentacije BiH i člana Manchester Cityja Edina Džeke, kojeg je na aukciju dao Rotary klub BiH, prodat je za 800 KM.

Cilj bazara je prikupljanje novca u dobrotvorne svrhe. Ove godine prioritet su djeca, jer su ona budućnost ove zemlje. Jedan dio sredstava prihoda od ovogodišnjeg bazara usmjerit će se za kupovinu namještaja i ostalih potrepština za SOS selo u Maglaju, koje je bilo uništeno tokom poplava. Drugi dio sredstava iskoristiće se za gradnju kuće za djecu bez roditeljskog staranja koja napune 18 godina, jer oni trenutno nemaju gdje da borave. A treći dio biće namijenjen organizaciji Kruh Sv. Ante, za smještaj đaka i studenata slabijeg imovinskog stanja, koji dolaze u veće gradove da studiraju.

Na ovom događaju mogu se kupiti artikli raznih vrsta, ukusna hrana iz raznih zemalja, tradicionalni pokloni, ručni radovi, prirodna kozmetika. Diplomatski zimski bazar otvoren je danas do 17 sati. Svaka ulaznica, po cijeni od 5 KM, vrijedi kao tiket za izvlačenje neke od vrijednih nagrada, a njome ćete moći ostvariti i besplatno kupanje na bazenu Termalne rivijere na Ilidži. ZA djecu do 10 godina u pratnji odraslih osoba, ulaz je besplatan.

IMG_5852

Druge objave u kategoriji