Search

Švicarski ambasador nj.e. Maurer: za pomoć područjima pogođenim poplavama izdvojeno 9,6 miliona KM

Zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Mladen Ćavar primio je jučer u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Švicarske u BiH Heinricha Maurera, u pratnji direktora švicarskog Ureda za saradnju sa BiH Josepha Gunterna.

Ćavar je izrazio dobrodošlicu ambasadoru Maureru, istakavši dosadašnju veoma uspješnu saradnju Ministarstva sigurnosti BiH sa Ambasadom i Vladom Švicarske, posebno u oblasti migracija te  policijsku saradnju. Zahvalio je i za iskazanu solidarnost građana i Vlade Švicarske kroz slanje hitne pomoći i helikoptera za spašavanje tokom majskih poplava, o čemu je YEP redovno izvještavao.

U toku i nakon poplava, Švicarska je krajem maja 2014.godine u kasarni OS BiH “Rajlovac” kod Sarajeva dosijelila donaciju Vlade Švajcarske od 79 viljuškara. Kao sastavni dio ove donacije oružane snage Švajcarske su realizovale obuku za 10 mehaničara za održavanje viljuškara, 60 rukovalaca-vozača, a naknadno će stići i dva kontejnera rezervnih delova za ova sredstva, čime će biti obezbeđena značajna održivost sistema održavanja doniranih sredstava.

Ambasador Maurer je istakao da Švicarska namjerava nastaviti saradnju sa Bosnom i Hercegovinom kroz razne dugoročne projekte. Jedan od njih je i pomoć u oporavku i obnovi na područjima pogođenim poplavama, za što je izdvojeno 9,6 miliona KM, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Druge objave u kategoriji