Search

Travnički sir dobio „ozbiljnu“ konkurenciju!

Nadaleko poznat travnički sir dobio je „ozbiljnu“ konkurenciju. Iako nije jestiv, još jedan proizvod osmišljen i izrađen u Travniku na svoj je način „presladak“ ali i vrlo tražen na tržištu. Radi se o medi, plišancu omiljenom među različitim naraštajima.Travnički medo punjen je vunom ovaca s Vlašića, a izrađuje ga Sanda Solomun koja nam  se obratila putem projektne Facebook stranice i čiju priču donosimo, a koja pokazuje da je u BiH moguće biti uspješan i kreativan i koja može ohrabriti mlade osobe da nešto učine za sebe.

Medo punjen vunom ovaca s Vlašića kojeg izrađuje Sanda Solomun hit na tržištu!

Put od ideje do realizacije ovog vrlo zanimljivog i kreativnog posla, Sanda je prošla u nekoliko mjeseci. Počeo je njezinom potragom za plišanim medom kojeg je željela darovati prijateljici za rođendan.  Za njezin istančan ukus niti jedan od uvoznih meda kojih su prepune police trgovina nije bio dovoljno dobar. Odlučila je izraditi vlastiti, lijepog izgleda i s mirisom rodnog kraja.

Medolino

“Ideja je nastala iz potrebe, ljubavi  ali i inata svim uvoznim medama čudnog oblika i mirisa. Željela sam velikog, lijepog, mirisnog medu kojeg u mjesec dana potrage nisam uspjela pronaći na području središnje Bosne “, počela je svoju priču o nastanku bh plišanca Travničanka Sanda Solomun.  Upornost u ostvarenju zacrtanog cilja mladu je Travničanku potaknula da sama izradi dar prijateljici, velikog plišanog medu.  „Ideju sam najprije prenijela na papir. Uslijedila je potraga za materijalom te prikladnim  punjenjem. Uporedo sam radila i na ispitivanju tržišta.  Budući da nisam imala iskustva u krojenju i šivanju, bilo je trenutaka kada sam htjela odustati. Potpora najbližih dala snagu da  nastavim dalje” , priča nam Sanda koja srećom nije odustala od projekta. Na prijedlog prijateljice kojoj je  željela darovati plišanca  nazvala  ga je Medolino, a budući da su u pitanju igračke većih dimenzija, dodala je i oznaku veličine XXL. Na facebook stranici „Medolino XXL“ Sanda prodaje svoje plišance, a stalno pun inbox  narudžbi iz cijele BiH dokaz je velike potražnje za novim autohtonim proizvodom travničkog kraja.

Prvi Medolino, iako namijenjen prijateljici, prodan je u roku od sat vremena. Od tog trenutka Sanda pokušava zadovoljiti sve veću potražnju, a pomažu joj svi članovi obitelji, brat, kao i roditelji. Ručni rad, Medolino punjen vunom ovaca s Vlašića, te lavandom koja ga štiti od moljaca, vrlo lako nalazi put do zadovoljnih kupaca. Nezadovoljnih dosad nije bilo, tek jedna tužna priča o mladiću kojeg je djevojka ostavila te je otkazao narudžbu  i to uoči Valentinova. “Često se dogodi da ljude moram uvjeravati da je Medolino  ručni rad, da nije uvozni, da fotografije nisu skinute s interneta. Prije slanja svakog Medolina kupcu prvo ga fotografiram i šaljem  da ga naručitelj vidi, jer postoji doza straha i nepovjerenja kada je u pitanju internet kupovina. Uglavnom,  uvijek postoji dogovor između mene i potencijalnog kupca da ga, ukoliko Medolino ne zadovoljava njegova očekivanja, mogu vratiti. Međutim, to se još nije dogodilo”, ponosno naglašava Sanda.

Sanda svoje Medoline trenuno radi u veličinama  od 100, 150 i 200 cm. Najviše se traže upravo oni najveći ,od 200 cm koje uglavnom  dečki kupuju  djevojakama za rođendane.   Za izradu Medolina od 200 cm Sandi je nekada bilo potrebno i do četiri dana. Praksa je učinila svoje te joj je za izradu ovakvog plišanca sada dovoljan i jedan dan. Odmah sutradan Medolino kreće na put, a već je trećeg dana na odredištu, spreman razveseliti osobu kojoj je namijenjen.

Medolino se sastoji se iz 32 dijela, od kojih se svaki  posebno kroji, a šivanjem svih dijelova nastaje   pravi bosanskohercegovački proizvod, punjen mekanom  vunom autohtonih  bosanskohercehovačkih  ovaca pramenki  sa obronaka  Vlašića.  Vuna  prolazi određen  proces pranja, sušenja i češljanja prije punjenja, a uz komadiće lavande koja je najbolji saveznik  protiv moljaca, nastaje plišanac s mirisima središnje Bosne i juga.  Prava konkurencija svim  uvoznim plišanim medama čudnog mirisa s početka  priče. Ukoliko vas se dojmila  svog vlastitog Medolina možete naručiti putem Facebook stranice https://www.facebook.com/Medolino-XXL-1678597589096274/?fref=ts

Druge objave u kategoriji