Search

U opštinama RS radi 1500 službenika više od potrebnog

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić rekla je prošle sedmice u parlamentu Srpske da je Prijedlogom zakona o izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi produžen rok do 30. juna 2021. godine za usklađivanje broja zaposlenih u lokalnim samoupravama.

Rešićeva je istakla da se zakonskim rješenjem pruža mogućnost lokalnim zajednicama, koje su pokazale interes, da riješe pitanje usklađivanja broja zaposlenih i da ih 98 odsto radi na usklađivanju broja radnika.

Savez opština i gradova je kao razlog za produženje roka naveo da, jedinice lokalne samouprave koje imaju obavezu usklađivanja broja zaposlenih, nisu u mogućnosti ovu obavezu da izvrše u zakonom propisanom roku, te da bi im za izvršenje obaveze optimalan rok bio dvije godine – rekla je Rešićeva, obrazlažući zakonsko rješenje.

Ona je navela da je Savez opština i gradova Republike Srpske predložio da se rok za primjenu kriterijuma za utvrđivanje maksimalnog broja zaposlenih u gradskoj, odnosno opštinskoj upravi produži, zbog nemogućnosti usklađivanja broja zaposlenih u zakonom propisanom roku, koji ističe u junu ove godine.

Šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić tvrdi da se navednim zakonom ne rješava problem viška radnika, nego se želi opravdati prekomjerno stranačko zapošljavanje u administraciji. On je naveo da u opštinama Republike Srpske radi 1500 službenika više od potrebnog broja. 

Druge objave u kategoriji