Sarajevska firma ToFi preuzela je 01. decembra ove godine upravljanje Hotelom Brass, potvrdio je za portal Akta.ba njen direktor Elvir Toholj.
Preuzimanje hotela je prvenstveno u svrhu širenja centra Gastro ID koji je podržan preko Ambasade Švicarske u Sarajevu, a u sklopu projekta Prilika Plus koji se bavi neformalnom edukacijom u više sektora, gdje je ToFi nosilac lanca vrijednosti za Bosnu i Hercegovinu. Prilika Plus projekat je firmu ToFi prepoznao kao adekvatnog partnera, te joj dao na povjerenje da vodi Centar za edukaciju osoblja u sektoru gastronomije i turizma.
“Gledajući kao uzor mnoge škole u Evropi koje imaju svoje hotele, naša vizija je bila da sa ovakvim potezom, odnosno ovakvim objektom, upotpunimo ono što nam je falilo, a to je da se u samoj kući nakon edukacije radi odmah praksa kako bismo imali bolju kontrolu”, kaže Toholj u razgovoru za naš portal.
Kako je regulisano ugovorom, ToFi će u narednih 10 godina hotel koristiti prvenstveno u svrhu škole budući da su ušli u drugu fazu projekta Prilika Plus i da su u poodmaklim pregovorima sa Udruženjem švicarskih hotelijera i gastronoma.
“Ispred tog Udruženja i jedne škole koja radi u sklopu njega, 23. januara nam dolazi predavač, koji je igrom slučaja iz BiH i koji će održati edukaciju našim polaznicima. Riječ je o Udruženju koje okuplja 80% hotelijera i restoratera u Švicarskoj i već smo u završnoj smo fazi pregovora oko našeg odlaska tamo”, priča Toholj, ističuči da se radi o treningu trenera, na koji vode oko 16 ljudi, koji će biti upućeni u programe ove švicarske obrazovne institucije, nakon čega će Gastro ID dobiti certifikat kao prvi regionalni centar takvog tipa.
Shodno tome, dodaje on, u svrhu širenje kapaciteta škole sasvim je neizostavno preuzimanje još nekih objekata, te su u tom smislu već u pregovorima sa jednom sarajevskom općinom.
“Radimo na centralizovanju svih centara na jednom mjestu koji su podržani kroz ovaj švicarski program. U smislu te centralizacije, zajedno sa firmama Ećo Company i Prevent BH, radimo da se svi centri smjeste pod jedan krov i da to zaista bude jedan centar koji će na dnevnoj osnovi biti spreman primiti 100 ljudi”, naglašava naš sagovornik.
Potencira da su ponosni što su uspjeli animirati dovoljan broj srednjih škola u Bosni i Hercegovini koje će im biti partneri kroz sve što rade. Radeći na osam lokacija u BiH, plan je da u narednih pola godine, zajedno sa partnerima, budu osposobljeni sa 300 do 500 ljudi godišnje za sva zanimanja ugostiteljstva i gastronomije.
“Usuđujem se reći da se u gastronomiji i ugostiteljstvu zanimanja kuhar-gastronom traže i sve je veći interes mladih za njima”, ističe on, dodajući da i pored toga, treba još više animirati ovu branšu i pozvati roditelje da razmisle šta će njihova djeca raditi kad završe školu.
“Nažalost, većina je onih koji smatraju da je veća sramota da im dijete radi kao konobar i zarađuje 2000 KM, nego da bude diplomirani pravnik na birou”, priča nam Toholj.
Naglašava da se radi o gospodskom poslu koji zahtjeva i znanje stranih jezika, te u sklopu toga planiraju i posebnu edukaciju iz engleskog jezika za zanimanje konobar/ica.
“Garantiram da se u ovom trenutku u Sarajevu može zaposliti oko 100 kuhara i kuharica, tako da sporadična djelovanja koja izbace tržištu 20 do 50 konobara godišnje, nisu dovoljna za ovo tržište. Pored toga, nastojat ćemo da sve svoje obučene kandidate zadržimo u Bosni i Hercegovini i da nam ne idu na raznorazne brodove jer je veliki luksuz uložiti u čovjeka i pustiti ga da ode. Potenciram da se i ovdje može fino zaraditi i biti zadovoljan poslom i poslodavcem”, ističe direktor ToFija.
Kao i u svakom drugom poslu, smatra da je ključ uspjeha upornost, adekvatan tim i neko ko upravlja tim timom. Stoga sa sigurnošću ističe da su na dobrom putu. Centar za neformalnu edukaciju osoblja GastroID danas omogućava i nudi programe obuke mladih i odraslih za zanimanja vezana uz ugostiteljstvo i gastronomiju. Akcent su stavili na zanimanje kuhara kao najdeficitarnije na tržištu rada, a nudi programe obuke i za ostala zanimanja vezana za industriju.
Prepoznati su i u regiji, ljudi znaju šta rade i sve je veći interes za specijalističkim edukacijskim programima kojima rješavaju poteškoće poslodavaca unutar turizma i ugostiteljstva, te ujedno razvijaju nova znanja i vještine kod pojedinaca.