Search

Urbana poljoprivreda na RTRS

Projekat “Urbana poljoprivreda” izaziva konstantan interes medija, a sinoć je o Projektu prikazan prilog na centralnom dnevniku Radio televizije Republike Srpske (RTRS). 

Projekat je baziran na razvoju i implementaciji koncepta urbane poljoprivrede kao modela za zapošljavanje. Urbana poljoprivreda je model koji se odnosi na uzgajanje, preradu i distribuciju hrane u, ili u neposrednoj blizini naseljenih mjesta. Osnovna karakteristika urbane poljoprivrede je lokalna proizvodnja hrane za lokalnu upotrebu – koncept koji osigurava: zapošljavanje stanovništva, kultivaciju gradskih i prigradskih površina, više hrane i zdraviju ishranu, povećanje ekonomske moći grada i stanovnika, jače veze među stanovnicima. Tipični način proizvodnje u urbanoj poljoprivredi je biointenzivna metoda – kojom se na ograničenim površinama proizvode velike količine organske hrane.

U okviru ovog projekta trebalo bi biti zaposleno 100 osoba, a uzgoj povrća će se vršiti u gradu, po uzoru na evropske i svjetske metropole… Ciljna populacija su mladi od 18 do 35 godina, a planirana je proizvodnja malina, kupina, jagoda i plastenička proizvodnja povrća i pčelarstva.

Udruženje bi trebalo biti smješteno u zgradi u ulici Motike kod broja 439. Riječ je o prostoru od 126,89 metara kvadratnih po cijeni od 44,41 KM mjesečno. U ovim prostorijama bit će, između ostalog, smještene radionice za košnice i druge pčelarske proizvode, sortirnica i pakirnica, te hladna soba za pripremni smještaj proizvoda do isporuke.

Kako je saopšteno ranije s banjalučkog Poljoprivrednog fakulteta, osnovna karakteristika Urbane poljoprivrede je lokalna proizvodnja hrane za lokalnu upotrebu – koncept koji osigurava: zapošljavanje stanovništva, kultivaciju gradskih i prigradskih površina, više hrane i zdraviju ishranu, povećanje ekonomske moći grada i stanovnika te jače veze među stanovnicima.

Projekat je u okviru poziva Međunarosne organizacije rada kreirao Projekat zapošljavanja mladih (YEP) uz podršku Vlade Švajcarske. Aktivnosti sprovode Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Banjoj Luci u saradnji sa partnerima: Grad Banja Luka; Zavod za zapošljavanje RS – Biro Banja Luka; Caritas Švicarske, Sarajevo; Mushrooms Trade d.o.o., Laktaši; GOPA mbH u okviru implementacije Projekta zapošljavanja mladih (YEP) i RC Argonet, Banja Luka (Lokalno partnerstvo za zapošljavanje), 

 

Druge objave u kategoriji