Search

Urbana poljoprivreda u Sarajevu: Proizvodnja organske hrane kao prilika za zapošljavanje mladih!

Realizacija projekta “ Urbane poljoprivreda” na Mojmilu omogućena je uspostavom lokalnog partnerstva između JP Lokom doo, koje u vlasništvu općine Novi Grad Sarajevo, i Projekta zapošljavanja mladih YEP koji se implementira uz podršku Vlade Švicarske. 

Cilj ovih aktivnosti je da se kroz pokretanje i promociju organske proizvodnje hrane, a koja će biti plasirana u domaćim trgovačkim lancima, otvore nova radna mjesta gdje će priliku za zaposlenje dobiti mladi koji su u savjetodavnom procesu Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo.  

Tako je u prethodnom periodu zasađen malinjak na površini od cca 1h, dok su prije same sadnje stvoreni preduslovi za njen početak što podrazumijeva i realizovanu ceritifkaciju. 

Plastenička proizvodnja povrća je idealna nadopuna postojećih aktivnosti na poljoprivrednom dobru te odličan način da se u potpunosti iskoristi potencijal zemljišta koji je na raspolaganje dala Općina Novi Grad. Danas su na Urbanoj farmi Mojmilo postavljena tri plastenika ukupne površine 900m2 u kojima će će uzgajati špinat, mladi luk i zelena salata, dok se prvi prinosi očekuju u martu. Tržište za plasman ovih proizvoda je djelimično obezbijeđeno putem prodaje na Bosanskoj tržnici – Dobrinja kojom upravlja JP Lokom. 

Do sada je na poljoprivrednom dobru zaposleno 6 mladih osoba sa evidencije JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo – biro Novi Grad, što je dodatno osnažilo lokalno partnerstvo.

Uz formiranje poljoprivrednog dobra paralelno se radi i na kreiranju održivog modela plasiranja proizvoda na domaćem tržištu, kako bi se osigurala konkurentna cijena, a samim time i radna mjesta za mlade osobe koje su angažovane na ovom projektu. 

Formiranje lokalnih partnerstava i razvoj samoodrživih modela zapošljavanja samo su jedan od načina tretiranja visoke stope nezaposlenosti mladih koje YEP primjenjuje u svojim projektnim aktivnostima. 

Druge objave u kategoriji