Search

Usvojen Nacionalni program ekonomskih reformi: u 2015 povećanje zaposlenosti za 1,3%

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Direkcije za ekonomsko planiranje, usvojilo je Nacionalni program ekonomskih reformi (NERP) za 2015. godinu, koji će Direkcija za evropske integracije dostaviti Evropskoj komisiji u Bruxelles, što predstavlja važan korak za nastavak integracija Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju (EU).

Pozitivne promjene na bh. tržištu rada nakon 2014. godine mogu se očekivati i u 2015. godini kada se predviđa povećanje zaposlenosti od 1,3 posto, uz smanjivanje broja nezaposlenih i nominalni rast plaća od oko 1,8 posto na godišnjoj razini. Prema NERP-u, u Bosni i Hercegovini se predviđa realni rast od 3,4 posto u 2015. godini te blago smanjenje vanjskotrgovinskog deficita od 1,1 posto.

Postupno smanjivanje vanjskotrgovinskog deficita se očekuje i tokom 2016. i 2017. godine, kao rezultat jačanja izvozne tražnje, ali i postupnog jačanja konkurentnosti bh. izvoza, saopćeno je. Postupni oporavak ekonomija iz okruženja u ovom razdoblju bi trebao osigurati daljnji poticaj rastu bh. izvoza i domaće tražnje, što bi trebalo dovesti do ekonomskog rasta od 4,1 posto u 2016. godini te 4,4 posto u 2017. godini.

Ovogodišnji program je prvi koji se dostavlja Evropskoj komisiji i predstavlja proširenu verziju prethodnog Ekonomskog i fiskalnog programa (EFP), koji su izrađivale zemlje potencijalne kandidatkinje za članstvo u EU, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH. Riječ je o sveobuhvatnom dokumentu koji na 116 stranica predstavlja ključne ekonomske pokazatelje u 2015. godini i njihovu usporedbu s pokazateljima iz 2014. godine te donosi očekivanja u 2016./2017. godini.

(Izvor: oslobodjenje.ba)

Druge objave u kategoriji