Search

Volonteri pružaju podršku mjestima koja su pogođena poplavama

Jutros u devet sati iz Sarajeva su krenuli studenti i ostali volonteri, ka Maglaju, Zavidovićima i Doboju, gradovima koji su najviše pogođeni poplavama. Oni rade  na raščišćavanju ovih mjesta.

Takođe jutros je iz Sarajeva krenuo konvoj pomoći sa hranom, medicinskim materijalom i higijenskim potrepštinama za Doboj u koji se tek od juče popodne može ući.

Nakon što su u subotu navijači Željezničara odnijeli pomoć u Olovo, Maglaj i Živinice, u nedjelju su ponovili akciju. ​Danas je iz Sarajeva krenula nova kolona. Dva kombija su krenula ka Zavidovićima i Žepču, dok su pet kombija, dva Caddyja i nekoliko privatnih automobila krenuli za Janju.

Pored donacije potrepština ugroženom stanovništvu, navijači Željezničara su krenuli u pomenute gradove kako bi fizički pomogli u uklanjanju posljedica poplava.

Na području Banjaluke još je pod vodom oko 200 objekata, iako su vodostaji Vrbasa i Vrbanje znatno opali, javili su banjalučki mediji. Na terenu je oko 500 pripadnika civilne zaštite i volontera, koji su raspoređeni na pet lokacija u gradu i pružaju pomoć ugroženom stanovništvu u naseljima Česma, Priječani, Obilićevo, Karanovac i Krupa na Vrbasu.

Modrički načelnik Mladen Krekić rekao je da je na području Modriče poplavljeno više od 800 domaćinstava, od kojih je 200 u naselju Dobor. On je pozvao volontere da se angažuju na čišćenju kuća i stvaranju uslova za povratak.

I na Sokocu mladi volonteri Crvenog krsta vrijedno će  raditi danas i narednih kada kako bi se  prikupilo što više  onog što najneophodnije  stanovništvu u  poplavljenim područjima. Prikupljena pomoć će se  proslijediti u  sjedište  Crvenog krsta Republike Srpske,  odakle će  biti raspodijeljena  u  ugrožene  opštine u Republici Srpskoj.

Volonterski servisi Republike Srpske i omladinske organizacije uz podršku Ministarstva porodice, omladine i sporta formiraju bazu volontera koji će biti na raspolaganju za pomoć ugroženim područjima. Pozvali su sve zainteresovane da popune upitnik “Baza volontera za RS“ (kontakt telefoni: 051 921 592, 051 921 594, 051 921 597).

Organizovano prikupljanje pomoći najavljeno je danas u Domu omladine u Banjoj Luci od 10 do 20h (kontakt telefon: 051 215 315).

Oni koji su spremni da fizički pomognu u području regije Banja Luka ili imaju mogućnost da smjeste ugrožene porodice mogu se javiti na opštinske brojeve telefona 051 244 582 i 051 244 583.

Šta donirati?

  • hrana za bebe
  • pelene za bebe
  • konzervirana hrana (hljeb ne treba)
  • mliječni proizvodi koji se ne kvare
  • higijenski proizvodi i proizvodi za dezinfekciju (za žene i bebe)
  • sredstva i oprema za čišćenje
  • topla odjeća, deke
  • donji veš, peškiri, krpe
  • čizme.

 

 

Druge objave u kategoriji