Search

YEP Inicijative: Edukacija za izradu poslovnih planova za poljoprivrednu proizvodnju

U srijedu i četvrtak 16. i 17.04.2014. godine u sali Skupštine opštine Srbac od 10 do 13 časova NVO ,,Milenijum,, je održala obuku u izradi poslovnih planova za poljoprivrednu proizvodnju, vođenje finansijskih i robnih evidencija na farmi, pripremu zahtjeva za podsticajne mjere za razvoj poljoprivrede kod resornog Ministarstva i iz Budžeta Opštine Srbac u skladu sa važećim pravilnicima o dodjeli podsticaja za poljoprivredu.

Obuci je prisustvovalo 18 mladih ljudi koji su učesnici projekta “Podrška zapošljavanju i samozapošljavanju” koji realizuje udruženje “Milenijum” iz Srpca, uz podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) putem Projekta zapošljavanja mladih (YEP).

Projekat je počeo u martu ove godine a do sada su učesnici projekta učestvovali na praktičnim obukama sadnje i rezidbe u voćarskim zasadima šljive i jabuke ,,Brazda produkt,, d.o.o. i ,,Mane Komerc,, d.o.o., kao i na samostalnom poljoprivrednom gazdinstvu gospodina Bore Lazića gdje su učestvovali u praktičnoj obuci u plasteničkoj proizvodnji (paradajiz, krastavci i zelena salata).

U narednom periodu slijede obuke o standardima kvaliteta prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda i potrebnim uslovima koje treba da ispunjavaju za uspješan plasman na tržište svježi poljoprivredni proizvodi (voće i povrće) koji se pretežno proizvode na našem području, kao i niz praktičnih obuka u plastenicima i voćarskim zasadima.

Nakon završene obuke i rezultata slijedi  nabavka paketa potrebnog materijala i opreme za šest  korisnika/ce projekta (voćarski zasadi i plastenici sa opremom za navodnjavanje). Materijalni paketi će biti sufinansirani sredstvima YEP projekta i iz opštinskog budžeta, a korisnici će bili lica koja uspješno prođu sve obuke na projektu i imaju preduslove da registruju komercijalno poljoprivredno gazdinstvo na svoje ime, te motiv da se bave ovim proizvodnjama u cilju samozapošljavanja na vlastitom gazdinstvu.

Partneri u implementaciji projekta su Opština Srbac, Klub za traženje posla Srbac, ,,Kruška DK d.o.o, ,, Brazda produkt d.o.o.,, i Komercijalno poljoprivredno gazdinstvo Boro Lazić.

Druge objave u kategoriji