Search

YEP Inkubator poslovnih ideja: Kloko nosiljke za bebe će popuniti novonastalu rupu na tržištu

Kloko nosiljke za bebe su poslovna ideja mlade Džane Hamedović iz Zenice koja je kroz Inkubator poslovnih ideja dobila neophodnu stručnu i finansijsku podršku kako bi svoj san pretvorila u uspješan preduzetnički poduhvat.

Njenu Kloko nosiljku za bebe nedavno je recenzirala i Iris Božić, savjetnica za nošenje beba iz Zagreba koja radi na populariziranju nošenja kroz pisanje na edukativnom blogu nosenjebeba.com, rad na projektu Nosiljkoteke pri udruzi Nošenje beba, te kroz lokalnu FB grupu Nošenje beba Zagreb organizira druženja roditelja i beba na bebonosećim kavama i radionicama.

Kompletnu recenziju i intervju u kojem je Džana, između ostalog naglasila koliko joj je podrška YEP-a značila u realizaciji, prenosimo u cjelosti: 

Kako se nosiš s poduzetništvom?

Iza svake uspješne preduzetnice stoji podrška porodice i prijatelja. Nositi se sa svim izazovima u okruženju koje pruža podršku i duboko vjeruje u ono što radim su veliko olakšanje i motivacija.

Preduzetništvo je objedinilo sve moje životne strasti i omogućilo mi da živim svoj san. Povezujuće roditeljstvo i njegovih 8 ideala kao što su dojenje, prirodan porod, cosleeping, emotivna pristupačnost, nošenje i dr. su način života koji praktikujem i intenzivno promovišem već 8 godina. Dvadesetogodišnje iskustvo u dizajniranju omogućilo mi je da kroz jedan ovakav proizvod dam svoj doprinos zajednici i promovišem zdrave i preporučljive načine nošenja, a ujedno doprinosim i ekonomskom razvoju naše zemlje.

Preduzetništvo, dizajn i razvoj proizvoda i nošenje djece su oblasti koje čine splet inspirativnih izazova i zajedno čine put kojim dalje želim da nastavim da koračam.

Jesi li imala kakvu pomoć i podršku (u smislu edukacije, financija i sl.)?

Kloko je dio jednog sjajnog projekta u Bosni i Hercegovini; YEP projekta zapošljavanja mladih koji podržava vlada Švicarske, a implementira njemačka konsultantska kompanija GOPA, koji ne samo da nas je podržao stručno i finansijski, nego nas prati i dalje pruža mentorsku podršku s ciljem jačanja i širenja našeg brenda.

Kakva je trenutna klima u BIH prema ženama poduzetnicama? Planiraš li krenuti s izvozom?

Žensko preduzetništvo je realnost i jedan od glavnih faktora koji doprinosi razvoju ekonomije u mnogim zemljama.  Važnost žena za razvoj privrede u Bosni i Hercegovini, kao i u drugim zemljama u tranziciji, suprotstavlja se uobičajenom pogledu da su muškarci nosioci ekonomskih promjena. Preduzetnice koje su uspješne i osviještene postaju promoterke jednog drugačijeg modela razvoja od onog  koji je trenutno dominantan. One mogu promovisati ekonomski razvoj u korist jednakosti i socijalno odgovornog biznisa.

Podrška podsticanja razvoja ženskog preduzetništva u BiH sprovodi se kroz programe vladinih i nevladinih organizacija, međunadodnih projekata, privredne komore FBiH u vidu edukacija, finansijske podrške, umrežavanja i dr.

Kloko trenutno radi na proširenju proizvodnih kapaciteta. Pokrenuta je i procedura oko zaštite žiga i patentiranja određenih dijelova nosiljke, a u toku su i certifikacija i testiranje proizvoda po standardima EN 13209-2:2015, EN 14682:2014, ISO 5077:2007, ISO 6330:2012, ISO 3759:2011, što će ujedno omogućiti plasman proizvoda na Evropsko tržište.

Kloko je kompletan proizvod. Uz jednostavne upute i simpatičnu ambalažu vidim da si poradila i na jednostavnosti i uporabljivosti same nosiljke, a ubacuješ i letke s najključnijim dobrobitima nošenja. Znači li to da se još uvijek boriš i protiv predrasuda poput onog da se nošenjem beba može razmaziti?

Danas svi ljudi imaju jednak pristup informacijama i sjajno je to što ga i koriste. Roditelji imaju mogućnost da pročitaju stručne tekstove i imaju pristup naučnim radovima, sve manje slušaju starije članove porodice i sve više istražuju sami. To samo po sebi doprinosi razbjanju predrasuda da se beba nošenjem može razmaziti, a mi se dalje uključujemo u informisanje roditelja o benefitima nošenja i preporučljivim nosiljkama. Uz to pratimo svjetske trendove, osluškujemo zahtjeve kupaca i u skladu s tim naš tim se trudi ponuditi proizvod premium kvaliteta kojim će biti zadovoljna svaka beba i svaki roditelj.

Planiraš li raditi i nosiljke po narudžbi ili pak misliš da takve ponude već ima sasvim dovoljno na našem tržištu? 

Ideja o proizvodnji nosiljki na kopče nije zamišljena da se radi na principu izrade po narudžbi. U BiH i susjednim zemljama ponude tog tipa ima sasvim dovoljno, i za sve kupce koji žele “custom made” nosiljku šivalice na našem tržištu to zaista dobro rade. Mi smo tu da ponudimo gotovu nosiljku, odmah i bez čekanja, kvalitetnu i sigurnu, a istovremeno nudimo veliki izbor boja i dezena. 

 

Kloko će popuniti novonastalu rupu na tržištu: potrebu za jednostavnom nosiljkom koja će pokriti većinu bebonosećeg staža, koju je lako podesiti, nema puno opcija, i koja krojem i dizajnom odgovara većini.

Kloko sam isprobala s mlađim sinom starim 14 mjeseci i teškim oko 14 kilograma, no isprobala sam i s roditeljima različitih građa i bebama različitih dobi.

Kloko je nosiljka koja je u širinu podesiva drukerima, i to na dvije moguće širine. U visinu je podesiva gurtnom. Naramenice se mogu nositi samo paralelno tako da nošenje na boku nije moguće. Isprobala sam nošenje sprijeda i na leđima.

Moj mlađi sin je između baby i toddler veličine no u Kloko ima odličnu potporu od koljena do koljena. Osobno bi mi odgovarao malo čvršći pojas no to je doista stvar osobnih preferencija. Ima lijepu potporu preko cijelih leđa, omogućen je fiziološki poželjan položaj. Zgodno je što se panel može dovoljno skratiti i da starija beba može izvući ruke iz panela, a posebno je zanimljiv džep za ruke na panelu.

Kapuljača se sprijeda ponaša odlično; lako ju je skinuti i tijekom šetnje. Naramenice lijepo prate tijelo i s poprečnim remenčićem odlično raspoređuju težinu. Lumbalna potpora učvršćuje i stabilizira pojas za nas punašnije, a izuzetno vitke osobe bi ju bez problema mogle i maknuti s pojasa. 

Na leđima je bebina potpora također odlična, s time da se za spavanje kapuljača lako može podići i navući po potrebi i kada je beba već na leđima. Kao i sve u vezi ove nosiljke, lako ju je koristiti bez ičije pomoći!

Budući da beba ili dijete drugačije, dublje upadaju u panel nosiljke kada se nose na leđima, u tom se položaju džep stegne sasvim do kraja i ponaša se kao dodatna potpora. Ne znam je li to slučajno ili namjerno dizajnersko rješenje, no u svakom je slučaju vrlo efektno i zanimljivo!

U ovoj nosiljci  moguće bi bilo nositi bebe od najranije 3 mjeseca pa sve do predškolske dobi, tj. kraja nošenja. Sve gurtne i kopče su YKK, a cijela nosiljka vrlo kvalitetno i uredno sašivena po industrijskim standardima. Svi su sigurnosni šavovi na mjestu, a sam je materijal poznati Klopmansov keper, ugodan za kožu, žilav i certificirano otporan na habanje. Kloko je kvalitetna  nosiljka laka za rukovanje koja će dugo služiti svakog roditelja, a dodatni je plus i to što je oku ugodna, pogotovo sa zgodnim ručno vezenim detaljima na panelu, i ušima na kapuljači. 

Preuzeto sa: https://nosenjebeba.com/2019/04/17/recenzija-oblikovane-nosiljke-kloko/ 

 

 

 

Druge objave u kategoriji