Search

YEP priča o uspjehu: Fantastičan je osjećaj kada vidiš da te neko drugi ne mora izdržavati i da si sam za sebe nešto zaradio!

Aktivnosti u okviru projekta “SPAZaM – socijalnim preduzetništvom do aktivnog zapošljavanja mladih”, koje su podržane od strane YEP-a, napreduju po planu i početak rada prvog socijalnog preduzeća na području opštine Gradiška se broji u danima. Međutim, obuke koje su prethodile osnivanju preduzeća su iznjedrile i prve uspješne priče o zapošljavanju mladih. Dokaz da se edukacija i požrtvovanost isplati je i jedna od polaznica obuke šivenja i krojenja koja je sprovedena u sklopu projektnih aktivnosti.

Ljubinka Stojaković je nakon završetka srednje škole u periodu od 2 godine beuzpješno tražila zaposlenje. Nakon objavljenog poziva za obuke u sklopu projekta SPAZaM Ljubinka se prijavila za edukacije i navela da ju je motivisalo to što nigdje nije mogla naći zaposlenje ni kao mašinski tehničar ni kao frizer (u čemu ima iskustva) te da joj je posao potreban. “Zanimljivo mi je ovo zanimanje i volim raditi takve stvari pa se nadam da će mi pomoći.”

“Kada sam se prijavila na edukacije očekivala sam da ću imati barem 50% više šanse da nađem zaposlenje vezano za to zanimanje. Obuke sam doživjela super, djevojke koje su vodile edukacije su bile jako pozitivine i uspjele su dosta da nas nauče, s obzirom da smo bili početnici. Učili smo sve kroz ozbiljan rad, ali je bilo i šale, tako da smo uspjeli savladati osnove rada na 3 industrijske šivaće mašine.” kaže Ljubinka.

Most2

Odmah nakon završene obuke koja je trajala tokom maja i juna, Ljubinka je postala i jedna od korisnica Kluba za traženje posla Gradiška, gdje je stekla dodatne vještine neophodne za aktivno traženje posla.
Utisci iz Kluba za traženje posla Gradiška su za Ljubinku bili veoma pozitivni. “To jedna jako dobra stvar za mlade, jer se nauči dosta stvari. Osobe koje vode obuku u Klubu su jako susretljive i imaju veoma pozitivan odnos prema mladima, i tu sam naučila vještine koje će mi sigurno pomoći da samostalno tražim zaposlenje.”

Krajem mjeseca jula, preduzeće “Prima ISG” Gradiška je preko Biroa za zapošljavanje Gradiška izrazilo potrebu za zapošljavanjem radnika koji imaju iskustva u poslovima vezanim za šivenje. Ljubinka se prijavila na poziv, te zahvaljajući dodatnim vještinama koje stekla kroz edukacije i učešće u radu Kluba za traženje posla, uspjela da dobije svoje prvo zaposlenje.

“Nakon obuke u Klubu, dobila sam poziv sa Biroa gdje su mi rekli da se u firmi Prima ISG traže radnici koji će raditi na šivaćim mašinama. Pošto ja sam završila obuku, prijavila sam se na oglas. U petak sam otišla na razgovor i već u utorak sam krenula da radim.”

“Jako sam sretna što sam uspjela da nađem posao i osjećaj je fantastičan kada vidiš da te neko drugi ne mora uzdržavati i da si sam za sebe nešto zaradio. Na radnom mjestu mi je super, radne kolege su super i veoma sam zadovoljna. Nadam se da ću ostati u firmi što duže i da će to biti moja buduća profesija.”


Zainteresovani ste za učenje engleskog jezika u Banja Luci? Informacije o besplatnom kursu možete potražiti ovdje.

 

Druge objave u kategoriji