Search

YEP priča o uspjehu: Semir – godinama nezaposlen, napokon je dobio priliku da radi!

Semir živi u Goraždu, gdje je završio srednju školu, te stekao zvanje konfekcionar tekstila. Nakon završenog školovanja nije pronašao zaposlenje iako je kao aktivni tražilac posla tražio prilike uz usmjerenje Službe za zapošljavanje BPK Goražde. 

Uvođenjem novog modela rada sa klijentima, Semir je uključen u savjetodavni proces, te je  izrazio interes da bude uključen u aktivne mjere i programe koja provodi Služba i na taj način stekne radno iskustvo i staž. Nakon što je Služba za zapošljavanje Bosansko – podrinjskog kantona u sklopu Lokalnog partnerstva za zapošljavanje započela sa projektom putem kojeg se u javne radove uključuju mlade nezaposlene osobe i Semir je dobio priliku:

“Živim u četveročlanoj porodici u kojoj niko nije zaposlen i ovaj posao mi puno znači, kako zbog ekonomske egzistencije, tako i zbog samog uključivanja na tržište rada sa obzirom da kroz ovaj rad prvi put stičem  radne navike i osjećam se veoma korisno”, ističe Semir. 

Inače, javni radovi se provode u Gradu Goraždu u okviru Projekta „Ekonomsko osnaživanje najugroženije populacije kroz javne radove na području Općine Goražde“ te su započeli nakon što je potpisan Sporazum o implementaciji navedenog projekta, između Općine Goražde, Službe za zapošljavanje BPK Goražde, Federalnog zavoda za zapošljavanje i Projekta zapošljavanja mladih (YEP) uz podršku Vlade Švicarske kako bi se iskoristili postojeći mehanizmi lokalnog partnerstvo za zapošljavanje za uključivanje dugoročno nezaposlenih osoba iz savjetodavnog procesa u mjere aktivne politike zapošljavanja, među kojima su Javni radovi. Kroz projekat je angažovano 30 osoba koje su dobile priliku za zaposlenje, među kojima i Semir. 

U okviru javnih radova trenutno se radi na uređenju i čišćenju obale i utvrde rijeke Drine i uređenju parkova grada. 

173105 Semir Terovic BPK

Druge objave u kategoriji