Search

Zakon o radu Republike Srpske nije dao željeni rezultat – sve više ugovora na određeno vrijeme

Broj radnika na određeno vrijeme u Srpskoj i dalje rapidno raste, a za pet godina povećan je za 50 odsto iako je novi Zakon o radu to trebalo da promijeni. Iako je stalni radni odnos za radnike važan jer na njemu banke zasnivaju kreditnu politiku, mnogi na to sada čekaju i duže od dvije godine.

Da će ta praksa prestati nadali su se i poslodavci. Tražili su da im se omogući lakše davanje otkaza radnicima, nakon čega bi ovi ugovori postali bespotrebni. Podatak Vlade iznenadio je i prvog poslodavca Srpske.

“Taj podatak siguran sam da nije tačan jer danas da bi zaključio ugovor na određeno vrijeme mnogo ga je teže zaključiti nego što je to bilo po starom zakonu o radu”, rekao je predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić.

zakon-o-radu

Novi zakon o radu predviđa da se ugovor na određeno može sklopiti samo u slučaju sezonskog posla ili rada na projektu, ali brojni poslodavac očigledno nalaze i druge načine. U tome se dobro snalazi i država, pa je primijetan porast broja privremeno zaposlenih i u javnom sektoru.

Dok se državi ne žuri da riješi problem, poslodavci i radnici iz realnog sektora sjeli su za pregovarački sto i pokušali da riješe otvorena pitanja. Osim što traže da se konačno donese opšti kolektivni ugovor tražiće i izmjene Zakona o radu kako bi se mijenjale stvari koje očigledno ne funkcionišu.

“Generalni stav sindikata i realnog sektora i unije jeste da zakon o radu nije dobar. Da treba ići u izmjene i dopune zakona. Vi znate da novi zakon o radu sadrži sve tačke opšteg kolektivnog ugovora, zakon je glomazan, nedorečen i smatramo da treba ići u proceduru mijenjanja postojećeg zakona”, rekao je Škrebić.

“Naš stav predsjednika granskih sindikata realnog sektora mislim da je to prihvatio danas i ovaj skup, da pozivamo Vladu RS da što hitnije zakaže sjednicu ekonomsko socijalnog savjeta i da na toj sjednici otvore ovo pitnaje”, rekao je Tane Peulić iz Granskog sindikata metalske industrije i rudarstva RS.

Poslodavci i sindikati iz realnog sektora zaključili su da nemaju puno otvorenih pitnaja. Problem su sporovi države i sindikata javnog sektora u kojem, za razliku od privatnog, važe neka druga pravila.

Projekat zapošljavanja mladih (YEP) uz podršku Vlade Švicarske radi na analizi primjene Zakona o radu u praksi, a rezultati te analize sa preporukama će biti objavljeni u Bijeloj knjizi Vijeća stranih investitora BiH.

ATV/YEP

Druge objave u kategoriji