Search

Predstavljene najbolje biznis ideje na „Konferenciji o samozapošljavanju mladih“

Na današnjoj „Konferenciji o samozapošljavanju mladih“, održanoj u banjalučkom Staklencu, predstavljeni su najbolji biznis planovi nastali tokom nedavno završene Preduzetničke akademije. Na konferenciji učestvovale su nevladine organizacije, predstavnici Grada i Agencije za razvoj.

Prvobitni cilj projekta „Obukom i podrškom do samozapošljavanja“, koji sprovodi Omladinski komunikativni centar, jeste pomoć mladim ljudima u Banjaluci da se samozaposle i šire svijest o preduzetništvu.

Maja Sokunić (26), studentkinja Ekonomskog fakulteta u Banjaluci, jedna od polaznica ovog projekta kao poslovnu ideju navodi proizvodnju ljekovitog bilja, konkretno cvijeta nevena.

„Ova Akademija nam je pomogla da ideju konkretizujemo i stavimo na papir, gdje su nam skrenuli pažnju na konkretne i jasne stvari, poput ekonomske isplativosti biznisa i istraživanja tržišta. Ja nemam mogućnosti za realizaciju moje ideje, ali sam je ponudila svojim prijateljima koji su već započeli pripreme, naravno uz moje nadgledanje i saglasnost“, ističe Maja.

Polaznici su mogli naučiti sve o poslovnim idejama, njihovom razvijanju, te načinu na koji mogu postati uspješni preduzetnici. Tokom Akademije iskristalisalo se jedanaest poslovnih ideja, gdje je autorima pružena šansa da imaju poslovnog mentora, koji im pomaže pri izradi biznis plana. Izrađen je vodič „Od preduzetničke ideje do uspješne raelizacije“ koji prikazuje tačne procedure kroz koje moraju proći oni koji žele pokrenuti sopstveni biznis.

„Imamo i sajt www.biznisguru.ba, koji se bavi promocijom preduzetništva, a današnja konferencija ima za cilj da predstavi rezultate dobre prakse, gdje se sa svim relevantnim akterima diskutuje na tu temu“, ističe Ante Jurić Marijanović, program menadžer Omladinskog komunikativnog centra.

Neke od biznis ideja koje su se javile tokom Akademije su proizvodnja nevena, pokretanje turističke agencije, proizvodnja odjeće za trudnice i gastro akademija.

”Mi smo kroz ovaj projekat osmislili više načina gdje mladim ljudima možemo pružiti podršku. Prije je to bila Preduzetnička akademija, intenzivna edukacija od petnaest dana, kroz koju se edukovalo pedesetak ljudi. Mladi ljudi su dosta kreativni, ali ih treba usmjeriti na prave adrese,” navodi Marijanović.

Partner u implementaciji koji je zadužen za poslovno mentorstvo jeste Udruženje za promociju preduzetništva „Start“, a cijeli projekat je finansiran kroz UNDP-i projekat „Jačanje lokalne demokratije III – LOD III“, koji finansira EU iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć, uz sufinansiranje Grada Banjaluka.

Druge objave u kategoriji