Search

Njemačke firme traže dobavljače, Njemačka zapošljava, mešetari koriste

Predstavništvo njemačke privrede u BiH – Wirtschaftsverein BiH sa svojih trenutno 120 članova predstavlja najveće bilateralno privredno udruženje u Bosni i Hercegovini. Osnovano je 2007. godine na inicijativu Predstavništva njemačke privrede i brojnih njemačkih kompanija u BiH, a fungira kao zastupnik interesa njemačke privrede prema politici i administraciji i svojim članovima pruža platformu za razmjenu informacija i iskustava u bilateralnom poslovanju.

Predstavništvo njemačke privrede u BiH, čiji je GOPA mbH član, uputilo poziv firmama iz BiH da učestvuju u B2B-projektu „Njemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u državama Zapadnog Balkana 2016“, koji će biti održan 9. juna 2016. godine u Dortmundu.

Tom prilikom, zainteresovane njemačke firme o svojim konkretnim potrebama vodiće direktne razgovore sa uspješnim proizvođačima/dobavljačima sa Zapadnog Balkana iz sljedećih oblasti: proizvodnja mašina i postrojenja, dobavljači za automobilsku industriju, opšta obrada metala, obrada plastike, livnice, proizvodnja cijevi, gumenih dijelova i metalnih proizvoda za industriju, gradnja metalnih konstrukcija, proizvodnja transportera i njihovih dijelova, elektrotehnika, inženjerstvo u oblasti elektrohardvera, te industrija namještaja.

Za učešće u ovom projektu, u prvoj fazi, potrebno je ispuniti prijavu koja se može preuzeti ovdje (u prilogu su i profili 44 njemačke firme koje su se do sada prjavile). Prijavu je potrebno popuniti na engleskom jeziku i poslati je do 22. aprila 2016. godine na e-mail: sanjin.purgic@ahk.ba.

U drugoj fazi, njemačke firme će razmotriti pristigle prijave, te izvršiti selekciju firmi iz BiH i regiona, koje će biti pozvane da učestvuju na razgovorima. Službeni jezik ovog B2B-događaja je engleski jezik. Firme iz BiH koje budu pozvane snose troškove prevoza i smještaja, dok je učešće na B2B-razgovorima besplatno.

U isto vrijeme Agencija za rad i zapošljavanje BiH uputila je upozorenje građanima BiH da su se u posljednje vrijeme pojavili posrednici u zapošljavanju koji, u ime Agencije, obećavaju zaposlenje u Njemačkoj na poslovima njegovatelja, ali za neka druga zanimanjima, i za to naplaćuju usluge posredovanja.

Iz Agencije navode da u svom radu ne koriste usluge nikakvih posrednika u zapošljavanju i da se sve usluge posredovanja koje Agencija obavlja odvijaju isključivo u službenim prostorijama Agencije u Sarajevu.

“Sve usluge koje pružamo građanima putem postojećih međudržavih sporazuma ili postupajući po oglasima poslodavaca iz inostranstva besplatne su i za građane BiH i za poslodavce iz inostranstva”, ističe se u saopštenju Agencije.

Druge objave u kategoriji