Search

Video: Sastanak mreže Klubova za traženje posla

Mrežu Klubova za traženje posla čini grupa entuzijastičnih i predanih zaposlenika javnih službi za zapošljavanje koji se suočavaju sa mnogobrojnim izazovima u realizaciji programa za mlade dugoročno nezaposlene osobe. Unatoč mnogim poteškoćama u formiranju grupa, nezainteresovanosti nezaposlenih u proteklom periodu su uspjeli uključiti 5812 mladih, od čega se 2423 njih zaposlilo. Iako su krajnji rezultati u broju zaposlenih mjerilo uspjeha, vrijedi istaći da nezaposleni u Klubu stiču vještine traženja posla, povećavaju zapošljivost razvojem mekih i prenosivih vještina koje će im trebati cijeli život.

Kako pomoći nezaposlenima u veoma teškom ekonomskom okruženju? Da li nezaposlenima u Klubu treba pomoći u kreiranju e-mail adrese ili se očekuje da tražioci posla ih već imaju? Kako ih motivisati za traženje posla, ukoliko i sami nismo motivisani? To su samo neka od pitanja o kojima se razgovaralo (i žustro raspravljalo) tokom sastanka mreže Klubova za traženje posla koji je održan u sklopu obilježavanja 20 godina švicarskog programa saradnje u Bosni i Hercegovini. Sastankom je moderirao ekspert za karijerno upravljanje iz Slovenije, koji je i sam radio dugo godina kao voditelj Kluba za traženje posla u Ljubljani, te je kao šef odjeljenja za profesionalnu orijentaciju pri Zavodu za zapošljavanje radio na implementaciji ove aktivne mjere koja se direktno provodila od strane slovenačkog zavoda 10 godina, a i danas se provodi kroz outsourcing i pod drugačijim imenima.

Iako je sastanak trajao samo nekoliko sati voditelji su uspjeli razmijeniti dosadašnja iskustva, razgovarati o izazovima i razmisliti šta sami mogu učiniti da bi unaprijedili rezultate.

Djelić atmosfere sastanka, sniman amaterskom kamerom možete pogledati klikom na donju sliku.

Druge objave u kategoriji