Search

„Elektrokrajina“ zapošljava 80 novih radnika

BANJALUKA, „Elektrokrajina“ Banjaluka planira ove godine da zaposli 80 novih radnika, a ugovori sa njima biće potpisivani od polovine avgusta, saznaje poslovni portal CAPITAL.ba.
Elektrokrajina

Informacije CAPITAL-a potvrdili su u „Elektrokrajini“ i u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva od kojeg je ovo preduzeće tražilo saglasnost za novo zapošljavanje.

“Bilo je zahtjeva za prijem radnika u „Elektrokrajini“, a za detalje ovog zahtjeva obratite se direktno zavisnom preduzeću“, rekli su u Ministarstvu industrije.

U „Elektrokrajini“ nisu željeli da kažu koliko radnika planiraju da zaposle navodeći da se radi o „određenom broju“, a novo zapošljavanje pravdaju povećanim obimom posla te nepovoljnom starosnom strukturom radne snage.

„U maju ove godine smo zatražili saglasnost Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS za prijem određenog broja osoba sa kojima bi bili zaključeni ugovori o pripravničkom radu i ugovori o probnom radu. Programom je planiran prijem osoba, mahom sa visokom i višom stručnom spremom i srednjom stručnom spremom tehničkog usmjerenja, počev od 15. avgusta 2016. bez krajnjeg vremenskog ograničenja, sukcesivno u skladu sa dinamikom rasta radnih procesa u preduzeću“, navodi se u odgovoru „Elektrokrajine“.

U „Elektrokrajini“ se pravdaju time da su najveće elektrodistributivno preduzeće u RS koje snabdijeva skoro polovinu svih kupaca u RS te da su u stalnom procesu sanacije postojeće i izgradnje nove distributivne mreže što „dovodi do konstantnog povećanja broja kupaca električne energije, a time i povećanja obima posla koje zahtjeva i povećanje broja izvršilaca“.

„Pored toga, „Elektrokrajina“ u radnom odnosu ima oko 100 invalida rada (šest odsto od ukupno zaposlenih) čiji radni angažman opravdano nema punu radnu produktivnost. Preduzeće, takođe, ima značajan prirodni odliv zaposlenih. Nepovoljna starosna struktura radne snage dovodi do svakodnevnog značajnog broja radnika na bolovanju, broja odlazaka radnika u penziju, kao i do, nažalost, nemalog broja smrtnih slučajeva“, kažu u ovom preduzeću.

Dodaju da je nepovoljna starosna struktura zaposlenih otežavajući faktor u razvoju novih projekata zasnovanih na modernim tehnologijama, zbog čega žele pružiti priliku za zaposlenje mlađim kadrovima odgovarajućih stručnih profila.

„U procesu zaposlenja će se pažljivo voditi računa da novoprimljeni radnici svojim stručnim profilom i brojem godina mogu maksimalno kvalitetno odgovoriti radnim zadacima, a da se istovremeno, u okviru mogućnosti, izađe u susret društveno odgovornoj potrebi zaposlenja radnika iz boračkih kategorija i socijalno ugrožene populacije“, tvrde u „Elektrokrajini“.

Prema podacima iz finansijskog izvještaja „Elektrokrajina“ je na kraju prvog kvartala ove godine zapošljavala 1.750, a u istom periodu prošle godine 1.746 radnika.

CAPITAL je ranije pisao o drastičnom povećanju broja zaposlenih i u ostalim zavisnim preduzećima „Elektroprivrede RS“, u koju je za samo godinu dana, od 2013. do 2014. godine zaposlen 601 novi radnik.

Druge objave u kategoriji