Search

Unaprjeđenje zapošljivosti mladih cilj usvojene Omladinske politike RS

Jedan od pet prioritetnih ciljeva Omladinske politike Republile Srpske za period 2016. – 2020. godine, koju je sinoć usvojila Narodna skupština RS, je unaprijeđenje zapošljivosti mladih.

Kako bi se to postiglo neophodno je osigurati veću povezanost sistema obrazovanja sa tržištem rada, razviti kulturu i etiku rada, obezbijediti stimulativno profesionalno i poslovno okruženje za mlade te unaprijediti obrazovnu, profesionalnu i prostornu pokretljivost mladih, navodi se u usvojenom dokumentu.

Prema podacima JU Zavod za zapošljavanje Republike Srpske (ZZZRS), na evidenciji nezaposlenih lica, koja aktivno traže zaposlenje, u prethodne tri godine nalazilo se 46.091 (2012. godine), a 43.380 (2014. godine) lica od 15 do 30 godina.

Grupu mladih nezaposlenih lica na evidenciji ZZZRS, pored njihove brojnosti (oko 1/3 od ukupnog broja nezaposlenih lica), karakteriše i to da se najveći broj mladih na evidenciji nezaposlenih nalazi duže od godinu dana, zbog čega ulaze u kategoriju dugoročno nezaposlenih lica, čije buduće zaposlenje je dodatno otežano.

Pored navedenog, a koje se odnose na dužinu „čekanja“ na zaposlenje, dodatni izazov u pogledu zapošljivosti mladih predstavlja i činjenica da najveći broj nezaposlenih mladih uopšte nema radno iskustvo (u struci ili izvan nje), te se nerijetko dešavaju situacije da mladi pet ili više godina nakon završetka školovanja ne mogu da nađu zaposlenje u struci ili izvan nje.

Upoređivanjem podatka o vremenu provedenom na evidenciji nezaposlenih, sa radnim iskustvom ili bez radnog iskustva, može se zaključiti da mladi koji steknu radno iskustvo ubrzo nakon završetka školovanja kraće se nalaze na evidenciji nezaposlenih, te da mladi koji u periodu neposredno nakon završetka školovanja ne nađu zaposlenje imaju veći rizik da dugotrajno ostanu nezaposleni.

Kao najznačajnije mjere usmjerene na povećanje zapošljivosti mladih u Republici Srpskoj, u okvirima nadležnosti Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite i ZZZRS, u proteklom periodu Strategija navodi različite projekte podrške zapošljavanju pripravnika, a za čije finansiranje je utrošeno više od 34.800.000 KM. Isto tako, kroz sprovođenje projekata koje su finansirali međunarodni donatori, u okviru ZZZRS su osnovane, opremljene i započele sa radom posebne organizacione jedinice (centri za informisanje, savjetovanje i obuke – CISO i klubovi za traženje posla – Job klubovi), čiji je prevashodni cilj grupni rad sa nezaposlenim mladima. Kroz djelovanje ovih organizacionih jedinica, ZZZRS je od 2012. godine pružio stručne, savjetodavne i posredničke usluge za više od 21.000 mladih nezaposlenih lica, te se kroz posredničku funkciju ZZZRS u ovom periodu zaposlilo više od 5.500 mladih.
Pored toga, u nekoliko biroa rada ZZZRS se od aprila 2015. godine počelo primjenjivati individualno savjetovanje tražilaca zaposlenja.

U izradi usvojenog dokumenta učestvovalo je više od 3.000 mladih osoba i stručnjaka iz oblasti koje obuhvata, među kojima i stručnjaci švajcarskog Projekta zapošljavanja mladih (YEP).

ompadinska politika

Druge objave u kategoriji