Search

Stručna konferencija o socijalnom preduzetništvu u Banja Luci

Sa ciljem promovisanja socijalnog preduzetništva u Bosni i Hercegovini, NVO Svjetionik iz Prijedora i Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj iz Banja Luke organizuju danas u Banja Luci Stručnu konferenciju pod nazivom Mogućnosti i izazovi socijalnog preduzetništva.  Stručnu i tehničku podršku obezbjedili su Evropska unija u okviru projekta „Promocija socijalnog preduzetništva i društveno odgovornog poslovanja u BiH“, i Projekat zapošljavanja mladih (YEP), koji podržava Vlada Švicarske.

161011_bl_sospred_conference_02

Na ovom skupu učešće su uzeli stručnjaci i praktičari iz oblasti socijalnog preduzetništva iz javnog, nevladinog i privatnog sektora. Cilj je promocija i podizanje svijesti o značaju i prednostima socijalnog preduzetništva.

U uvodnim izlaganjima, gđa Mira Vasić, pomoćnica ministra u Ministarstvu za rad i boračko invalidsku zaštitu Republike Srpske istakla je važnost socijalnog preduzetništva kao koncepta za zapošljavanje osoba koje zahtijevaju specifičnu podršku u integraciji na tražište rada. Gđa Vasić je predstavila aktivnosti Ministarstva u ovoj oblasti odnosno plan da se Platforma za socijalno preduzetništvo RS, razvijena uz podršku Projekta zapošljavanja mladih (YEP), integriše u Strategiju zapošljavanja RS 2016-2020 kroz akcione planove za realizaciju Strategije.

161011_bl_sospred_conference_03

Kroz svoja izlaganja doc. dr Rajko Kličković i prof. dr Željko Mirjanić osvrnuli su se na nedostatak legislative koja reguliše oblast socijalnog preduzetništva i potrebu da se ova oblast normira, kako bi se podsticajna sredstva iz javnih izvora mogla dodjeljivati na transparentan način.

161011_bl_sospred_conference_01

Tokom konferencije predstavljena su iskustva YEP-a u podršci socijalnom preduzetništvu u vezi sa osnivanjem tri socijalna preduzeća: FG Grupa iz Gradiške, 3DownPrint d.o.o. i ProFresh d.o.o. iz Sarajeva, koje zapošljavaju različite ranjive grupe: dugoročno nezaposlene mlade, osobe sa Down sindromom i žene žrtve nasilja po osnovu pola. Kao rezultat rada u pripremi, tokom i nakon konferencije, planirano je objavljivanje brošure koja će sadržavati politike u oblasti socijalnog preduzetništva, opise primjera prakse i preporuke.

161011_bl_sospred_conference

Današnja konferencija u Banja Luci komplementarna je aktivnosti koje Projekat zapošljavanja mladih provodi i u Federaciji BiH gdje je, u okviru saradnje FZZZ-a i YEP-a, razvijena  Platforma o socijalnom/društvenom preduzetništvu koja ja upućena Vladi Federacije BiH, sa ciljem da se onima koji se odluče za uspostavu socijalnih preduzeća osigura okvir u kojem mogu djelovati imajući u vidu mnoge nejasnoće i zakonsku neuređenost ove oblasti. Plafroma je razvijena nakon širih konsultacija zainteresovanih aktera, kroz četiri foruma o zapošljavanju mladih (Mostar, Zenica, Tuzla, Banja Luka), održanih u oktobru prošle godine, kada je potvrđen veliki interes mladih za temu socijalnog/društvenog poduzetništva. Na 12. Forumu (decembar 2015), u diskusiji sa velikim brojem aktera iz svih sektora, potvrđena je i nužnost legislativnog uređenja ove oblasti kao i izgradnje svijesti o tome šta je to socijalno/društveno preduzetništvo i koji su njegovi potencijali u integraciji različitih ranjivih grupa na tržište rada.

 

Druge objave u kategoriji