Search

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Doboj – saradnjom do novih radnih mjesta

Danas je u Doboju, u prostorijama Zavoda za zapošljavanje, održan sastanak Lokalnog partnerstva za zapošljavanje (LPZ) Doboj.
Partnerstvo, formirano u augustu ove godine, uključuje Zavod za zapošljavanje Republike Srpske (Filijala Doboj), Grad Doboj, Visoku poslovno tehničku školu, udruženje ToPeer, Udruženje paraplegičara regije Doboj te poslodavce Euro-Limun d.o.o. i GOPA mbH, (kao implementator Projekta zapošljavanja mladih (YEP) koji podržava Vlada Švicarske).

Na današnjem sastanku izvršen je izbor Predsjednika Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Doboj. Za ovu ulogu izabrana je predstavnica Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, rukovodioc filijale Doboj, Sandra Tatić.

161012_lpz_doboj_mtg_03

Na današnjem sastanku, inicirana je izrada Godišnjeg plana rada LPZ-a. Zaključeno je da aktivnosti za naredni period trebaju biti usklađene sa Strategijom obrazovanja odraslih u kontekstu cjeloživotnog učenja Grada Doboja 2015-2020, te preporukama Lokalnog savjetodavnog tijela za obrazovanje odraslih.

Strategija razvoja grada Doboja je, kao posljedica katastrofalnih poplava iz 2014. godine, dijelom izgubila na aktuelnosti. Ipak, strateške smjernice, kao što su poticanje preduzetništva u ruralnim područjima zadržale su visok prioritet i jedne su od ključnih smjernica za izradu godišnjeg plana rada LPZ-a Doboj.

Smjernice za izradu Godišnjeg plana rada LPZ-a uključuju i:

  • Kontinuiranu saradnju na unapređenju trenutnih aktivnosti partnera, kao što su Klub za traženje posla Doboj, aktivnosti prekvalifikacije teško zapošljivih kategorija stanovništva i sl.
  • Razmjenu podataka u procesima izrade strateških dokumenata i istraživanja,
  • Saradnju u aktivnostima podrške preduzetništvu (Centar za preduzetništvo, podrška pokretanju biznisa u ruranim područjima opštine, itd.).

161012_lpz_doboj_mtg_04

Predstavnici Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Doboj iskazali su interes za učešće u procesu javne rasprave akcionog plana za realizaciju Strategije zapošljavanja Republike Srpske 2016-2020 za regiju Doboj, te će u tom smislu Ministarstvu za rad i boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske ponuditi svoje resurse i aktivno učešće u procesu konsultacija.

U toku ovog mjeseca partneri će raditi na definisanju dodatnih oblasti i predmeta saradnje koji će biti izloženi raspravi i usvajanju na narednom sastanku Lokalnog partnerstva za zapošljavanje, predviđenom za početak novembra ove godine.

Druge objave u kategoriji