Search

Konferencija o socijalnom preduzetništvu u medijima – samozapošljavanje kao odgovor na nezaposlenost!

Stručna konferencija o socijalnom preduzetništvu koje je jučer održana u Banja Luci  uz stručnu i tehničku podršku koju su osigurali Evropska unija u okviru projekta „Promocija socijalnog preduzetništva i društveno odgovornog poslovanja u BiH“, i Projekat zapošljavanja mladih (YEP), koji podržava Vlada Švicarske.

Globalna kriza donijela je nove probleme, rast nezaposlenosti uglavnom se najviše i odražava na teško zapošljive i ranjive kategorije, a daleko je jednostavnije pružiti podršku i podsticati zapošljavanje ovakvih osoba umjesto dozvoliti da oni budu “na teretu i državnoj kasi” što je uobičajena praksa u zemljama Evropske unije.
Konferencija je okupila veliki broj učesnika koji su bili u prilici da na jednom mjestu razgovaraju o mogućnostima i načinima kako odgovoriti na pitanja nezaposlenosti invalida, osoba sa poteškoćama, ali i ostalih ugroženih kategorija kao što su nezaposleni u zrelijoj dobi. Jedan od načina je podrška samozapošljavanju ovih kategorija o čemu se nedovoljno zna, a kroz te vidove podrške poslodavcima je, samo prošle godine plasirano 15 miliona maraka putem programa koje provode JSZZ, a finansiraju se iz entitetskih budžeta, istaknuto je tokom Konferencije.

Više infomacija o održanoj Stručnoj konferenciji možete pogledati u prilogu koji je na ovu temu jučer objavljen Info top 2 dnevniku na televiziji PINK.

Druge objave u kategoriji