Search

Javna tribina: Povezivanje poslodavaca i fakulteta u Tuzli

Neusklađenost upisne politike sa trendovima na tržištu rada, neadekvatni nastavni planovi i programi, te nedostatak praktične nastave glavni su problemi visokog obrazovanja. Posljedica toga jeste nedovoljno stručan kadar,  koji se stvara kroz takvo školovanje i koji kao takav ne može odgovoriti zahtjevima poslodavaca. 

Asocijacija za unaprijeđivanje kvaliteta visokog obrazovanja AKADEMAC kao glavni cilj ima svoje pozicioniranje kao relevantnog aktera u kreiranju specifičnih mjera, koje će dati adekvatan doprinos u rješavanju problema povezanosti tržišta rada i visokog obrazovanja. Danas se u Tuzli održava javna tribina na Ekonomskom fakultetu Tuzla.akademac-2-300x225

Direktori i menadžeri iz farmaceutske industrije, bankarskog sektora, prehrambene industrije, IT sektora i telekomunikacija odgovorali su studentima na pitanja kadar traže uspješne kompanije i šta je otrebno da studenti znaju kako bi dobili posao. U javnoj tribini učestvuje i rukovodilac Projekta zapošljavanja mladih (YEP)  dr Ranko Markuš koji je mladima prenio iskustva koje projekat ima kada je u pitanju funkcionisanje službi za zapošljavanje, ali i tržište rada genralno naročito u svijetlu očekivanja mladih i poslodavaca. Mladi su pokazali veliki interes za teme o kojima je govorio dr. Markuš, pa je dogovorena i buduća saradnja. 

Druge objave u kategoriji