Search

YEP u Doboju: Ogledni biro nas ovaj put uči kako da budemo bolji ljudi

Jučer, 22.05.2014, YEP tim je posjetio partnere, kolege i prijatelje u Birou za zapošljavanje Doboj. Vrijedni uposlenici uz pomoć velikog broja volontera uveliko rade na čišćenju i osposobljavanje teško oštećenih prostorija Biroa, a posjeta je iskorištena za snimanje stanja i prikupljanje informacija za procjenu štete. Na žalost, štete su velike, posebno na Šalter sali i arhivi, te će biti potrebno dosta truda i sredstava za obnovu. Ovom prilikom je YEP tim uručio skromnu pomoć koja bi trebala doprinijeti bržoj obnovi.

Podsjećanja radi, u okviru Projekta zapošljavanja mladih (YEP), koji finansira Švicarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), razvijena su dva ogledna biroa za zapošljavanje – u Novom Sarajevu i Doboju, koji su služili kao model uvođenja novog načina rada i poboljšanja infrastrkture javnih službi za zapošljavanje. Cilj je ne samo promijeniti kancelariju u fizičkom smislu (renoviranjem i tehničkom opremom) već prioritetno u smislu razvoja radnih praksi i metoda rada sa korisnicima usluga kako bi se postigao efikasniji rad javnih službi za zapošljavanje. U Oglednom birou su poslovi podijeljeni na evidentičarske i savjetodavne, organizovano je efikasno obavljanje administrativnih poslova koji i pored velikog obima efikasnom organizacijom iziskuju manji nivo upotrebe resursa, uveden je savjetodavni rad sa nezaposlenim licima kao prioritetna usluga koju pruža biro, uspostavljen je klub za traženje posla za rad sa nezaposlenim licima itd.

Ogledni biro ima za cilj inspirisati promjenu širom sistema Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, što je usvajanjem nove sistematizacije u dobroj mjeri i učinjeno. Šteta koja je nanesena Oglednom birou i cijeloj dobojskoj regiji, još jednom inspiriše da se solidarnošću pomogne povratak na stanje od prije poplava. I ovaj put nas Ogledni biro podstiče da posao koji radimo radimo bolje, ali da prije svega budemo bolji ljudi, spremni pomoći onima kojima je pomoć potrebna.

Za pregled fotogalerije iz jučerašnje posjete kliknuti na narednu sliku.

YEP u Doboju_5

Druge objave u kategoriji