Search

Zagovaračke aktivnosti za efikasniju podršku samozapošljavanju mladih

U okviru redovnih aktivnosti regionalne YOUSEE platforme za socijalne inovacije u 7 zemalja Zapadnog Balkana, SEEYN, YEP, Networks, Munja i OKC su u prethodna 3 mjeseca radili na skeniranju stanja u oblasti podrške razvoju preduzetništva i startup biznisa u Bosni i Hercegovini. Projekat zapošljavanja mladih (YEP) u ovog grupi predstavljaju dr. Ranko Markuš i Venesa Omerhodžić. YEP učestvuje o ovim aktivnostima jer su sve njegove aktivnosti zasnovane na umrežavanju i podršci sinergijskim efektima, a u potpunosti protivne samostalnom djelovanju bilo kojeg od aktera. 

Rezultat višemjesečnog rada jeste bazični dokument „Kako omogućiti mladima u BiH da započnu i održe biznise?“ koji je nužno dalje razrađivati sa svim akterima koji su aktivni u oblasti razvoja poduzetništva i pružanja podrške start-upovima, kako bi bio korišten da se zajedničkim snagama zagovarajupromjene i stvori što povoljniji ambijent.

Danas je u prostorijama Networksa u Sarajevu održan sastanak učesnika platforme tokom kojeg je bilo govora o definisanju daljih koraka u cilju implementacije zaključaka sa ranijih sastanaka koji su sublimirani u nekoliko dugoročnih i kratkoročnih ciljeva i koji bi dijelom trebali biti usmjereni na zagovaranje kod FMRPO, FZZZ, Svjetske banke i slično, koji imaju konkretne aktivnosti u toku 2017. i 2018. godine na koje bi se moglo utjecati.

Na današnjem sastanku je dogovoreno da će se fokus aktivnosti staviti na zagovaračke aktivnosti vezano za efikasniji utrošak javnih sredstava za podršku samozapošljavanju, kroz promovisanje, prilagođavanje podrške mladima u četiri osnovne faze – obuka, razvoj biznisa, mentorstvo i podrška u rastu. Ključne institucije sa kojima će se sarađivati biće službe za zapošljavanje, ministarstva poduzetništva i općine. 

YOUSEE platforma je zagovarački mehanizam, koji  stoji na raspolaganju da se zajedničkim snagama direktno zagovara prema institucijama poboljšanje ambijenta za razvoj startupova kroz predlaganje konkretnih mjera i rješenja. 

Druge objave u kategoriji