Search

Širenje mreže Klubova za traženje posla u Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske

Biroi Bratunac i Srebrenica danas su domaćini posjete predstavnice Projekta zapošljavanja mladih (YEP) koja za cilj ima procjenu trenutnog stanja u ovim biroima kako bi se planirale aktivnosti u skladu sa Programom rada Zavoda za 2017.g kojim je predviđeno da se aktivna mjera Klub za traženje posla implementira u još pet biroa – pored Biroa Srebrenica – u biroima Laktaši, Istočno Novo Sarajevo, Prnjavor i Foča.

Biro Srebrenica sala za grupni rad
Biro Srebrenica, renoviran od strane Zavoda 2012.g.

Bila je ovo prilika da se na terenu provjere infastrukturni i drugi preduslovi za implementaciju ove mjere, ali i drugi pokazatelji koji bi opravdali utrošak finansijskih i ljudskih resursa.

Tokom posjete je konstatovano da bi provođenje aktivne mjere Klub za traženja posla bilo dobro organizovati na način da biro Srebrenica osigura prostor za grupni rad dok bi program Kluba provodili savjetodavci biroa Bratunac. Interesantno je da pozicije evidentičara nisu sistematizovana u ovim biroima, dakle fokus je na savjetodavcima što je definitivno pravac u kojem trebaju ići mali biroi kako bi se pružila svrsishodna usluga Zavoda- savjetodavna, a ne evidentičarska. Imajući u vidu da se na evidencijama oba biroa nalazi cca 3500 nezaposlenih lica (cca 900 mladih aktivnih trazioca posla) ovako bi bio osiguran veći obuhvat nego što bi to bio slučaj da se mjera provodi na području koje pokriva jedan od dva biroa, ali bi se, prije svega na najbolji način iskoristili resursi Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske. 

Projekat zapošljavanja mladih (YEP) je uz podršku Vlade Švajcarske, 2011. godine započeo sa uvođenjem aktivne mjere grupnog savjetovanja “Klub za traženje posla” pilotirajući je u tri biroa – Banja Luka i Gradiška u Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske i birou Tuzla pri Službi za zapošljavanje Tuzlanskog kantona. Nakon ove testne faze uslijedila je implementacija ove aktivne mjere širom BiH, u Republici Srpskoj u jedanaest biroa.  

Biro Bratunac

Druge objave u kategoriji