Search

Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo: Potpisani ugovori sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja za 192 osobe

Danas je u prostorijama JU „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Sarajevo v.d. direktor Muhamed Bekto potpisao ugovore sa poslodavcima  po Programu Služba u zajedničkim projektima 2018 i osobama koje su pokrenule vlastiti biznis po Programu sufinansiranja samozapošljavanja. 

Potpisivanju su prisustvovali premijer Vlade Kantona Sarajevo Adem Zolj i ministrica za rad, socijalnu politiku raseljena lica i izbjeglice u Kantonu Sarajevo Amela Dautbegović.

U cilju realizacije Programa mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u Kantonu Sarajevo u 2018. godini, Javna ustanova „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Sarajevo, realizuje Program Služba u zajedničkim projektima 2018. u saradnji sa Federalnim zavodom za zapošljavanje.

Finansijska sredstva izdvojena za ove namjene iznose 353.100,00 KM, a stotinu nezaposlenih osoba s evidencije nezaposlenih JU „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Sarajevo bit će angažovano kod sedam različitih poslodavaca kroz zapošljavanje ili obuku bez obzira na radno iskustvo, spol, dob i stepen obrazovanja.

S ciljem kraćeg trajanja nezaposlenosti mladih osoba i stimulisanja njihovog samozapošljavanja Služba realizuje i Program sufinansiranja samozapošljavanja osoba do 35 godina života. Služba  jednim dijelom finansira 92 nezaposlene osobe koje su obuhvaćene Programom sufinansiranja samozapošljavanja i koje registruju samostalnu djelatnost, te izvrše prijavu na penzijsko-invalidsko i zdravstveno osiguranje u skladu sa Zakonom o radu Kantona Sarajevo.

Planirana sredstva za ove namjene iznose 1.350.000,00 KM. Ističemo kako će putem ovog programa više nezaposlenih osoba ženskog spola pokrenuti vlastiti biznis. 

Druge objave u kategoriji