Search

BiH preuzela predsjedavanje Centrom javnih službi za zapošljavanje Jugoistočne Evrope

U Beogradu, 24. i 25. septembra 2018. godine, održana je direktorska i ekspertska konferencija Centra javnih službi za zapošljavanje Jugoistočne Evrope na temu „Unapređivanje mjera aktivne politike zapošljavanja – obuka, strukovno osposobljavanje i profesionalni razvoj kroz različite obrazovne programe“. Na konferenciji je svoje aktivno učešća imala i delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH, te su predstavljena dostignuća Projekta zapošljavanja mladih (YEP) u saradnji sa poslodavcima.

Drugi dan konferencije održana je konferencija direktora članica Centra na kojoj je domaćin konferencije, Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Republike Srbije, predao direktoru Agencije za rad i zapošljavanje BiH, mr. Muameru Bandiću, predsjedavanje Centrom javnih službi za zapošljavanje za narednih godinu dana.

Tom prilikom direktor Bandić je rekao da mu je izuzetna čast da, ispred Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, preuzme funkciju predsjedavajućeg Centra javnih službi zapošljavanja Jugoistočne Evrope. 

Centar javnih službi za zapošljavanje Jugoistočne Evrope osnovan je 2006. godine u Sofiji i trenutno broji 10 članica. Centar je pridonio razvoju saradnje među institucijama tržišta rada u regionu, potpisivanju brojnih bilateralnih sporazuma i jačanju kapaciteta članica Centra u upravljanju tržištima rada. Svaka država članica ima obavezu da u toku jedne godine predsjedava radom Centra, te da u toku te godine organizira jednu ekspertsku i jednu direktorsku konferenciju.

Druge objave u kategoriji