Search

Сви желе да раде у јавном сектору

Сви желе да раде у јавном сектору у којем је плата знатно виша од плате у приватном, а запошљавање у администрацији ће се наставити, кажу економисти.

Сваки трећи запослени радник у Републици Српској плату добија из јавног сектора. Према посљедњим статистичким подацима, у Српској ради 239.986 радника, а од тога броја 73.559 њих је у јавном сектору.

Према подацима Завода за статистику РС у приватном сектору крајем маја радило је 125.407 радника. Мјешовити сектор у Српској у истом периоду запошљавао је 40.408 радника, а задружни њих 612.

Да број чиновника расте, показују подаци Завода за статистику РС, према којима је 2012. у Српској у јавном сектору радило 72.739 људи, док је у 2011. држава била послодавац за 70.704 запослена. Лани је у јавном сектору радио приближно исти број људи као и ове године.

Економски стручњаци у више наврата упозоравали су на то да треба зауставити запошљавање у јавном сектору и преусмјерити радну снагу у приватни сектор, који ствара.

Програмски директор у Центру за истраживање тржишта “Геа” Огњен Ђукић рекао је да сви желе да раде у јавном сектору у којем је просјечна плата знатно виша у односу на плату у приватном сектору.

(Глас Српске)

Druge objave u kategoriji