Search

YEP lokalne inicijative u Srpcu pomažu samozapošljavanje mladih: Mladen na putu YEP uspješnih priča

Udruženje Milenijum iz Srpca privodi kraju realizaciju YEP lokalne inicijative “Podrška zapošljavanju i samozapošljavanju”. Prema očekivanjima, kao rezultat projekta četvero mladih registrovalo je poljoprivredna gazdinstva i mjesto u redu u birou za zapošljavanje zamijenili su vlastitim zasadima. U nastavku donosimo uspješnu priču o jednom od ovo četvero novih srbačkih poljoprivrednih proizvođača.

Mladen Mačinković je završio učiteljski fakultet 2013. godine. Nakon završetka fakulteta registrovao se u Birou za zapošljavanje i kontinuirano tražio posao bez obzira da li se radi o poslu u struci ili ne. Kao i prije, a i u toku fakulteta, radio je kao konobar da bi zaradio novac. Međutim, prema njegovim riječima u tom poslu nisi sam svoj gazda: drugi ti određuju kako, kada i koliko ćeš da radiš i nikada nisi u pravu ti, već onaj kod koga radiš. U klubu za traženje posla u Srpcu dobio je informaciju o YEP lokalnoj inicijativi Podrška zapošljavanju i samozapošljavanju koju na teritoriji opštine Srbac realizuje YEP partner, udruženje Milenijum. Uključio se u obuke i sve mu se to veoma dopalo, tako da je počeo da razmišlja o registrovanju svog gazdinstva. Nakon prolaska cjelokupnog programa obuka predviđenih projektom registrovao je svoje gazdinstvo i dobio nevelika početna sredstva, dijelom od YEP-a a dijelom od opštine Srbac. Uz obuku iz oblasti poljoprivredne proizvodnje, Mladen je istovremeno prošao i obuku u Klubu za traženje posla Srbac.

Mladen trenutno radi na pripremanju zemljišta za izgradnju plastenika u kojem će se od naredne godine baviti uzgojem paradajza i krastavaca.  Gospodin Boro Lazić na čijem poljoprivrednom imanju je organanizovana obuka za rad u plastenicima uvidio je Mladenovo zalaganje i želju za radom i njih dvojica su dogovorili odličnu saradnju. Gospodin Boro mu je obećao da će mu pomoći na samom početku, tako što će svu njegovu proizvedenu robu u prvoj godini proizvodnje prodati uz svoju robu. Obzirom da je u početku bavljenja uzgojem povrća veoma teško plasirati robu na tržište, ovo je gest koji će umnogome pomoći osamostaljivanju još jednog poljoprivrednog proizvođača u opštini Srbac.

srbac

Pripremni radovi za montažu plastenika

 

Druge objave u kategoriji