Search

Odlučno u 2015: Zvaničnim otvaranjem dva biroa ozvaničeno širenje praksi Oglednog biro u Sarajevu

U prisustvu zvanica, zaposlenika i nezaposlenih lica, Igor Kamočaji, direktor Javne ustanove „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ – Sarajevo u petak 26.12.  i u ponedjeljak 29.12. 2014. godine zvanično je otvorio biroe Centar i Hadžići koji funkcionišu u skladu sa procedurama koje su testiranje u Oglednom birou Novo Sarajevo.

Na ovaj način je razdvojena administrativna od savjetodavnih poslova, uvedena savjetodavna funkcija kao primarnu uloga u radu biroa, te su  unapređenje usluge  koje se pružaju nezaposlenim licima i poslodavcima.  „Naša  vizija je da svi biroi u Kantonu Sarajevo budu uspostavljeni kao ogledni biroi, a to znači da sukladno novim standardima rada više vremena posvećujemo savjetodavnom radu nezaposlenih osoba koje su na evidenciji i njihovom karijernom usmjeravanju“, kazao je Kamočaji u izjavi za medije.

„U konačnici se  vraćamo  misiji službe, intenzivnijem posredovanju u radu,  komunikaciji s poslodavcima“, dodao je Kamočaji.

Zavidne rezultate rada oglednih biroa, projekta koje je Služba započela u maju  prošle  godine,  potvrdili su  i predstavnici Projekta zapošljavanja mladih (YEP),  njemačke konsultantske kuće GOPA, Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) i Švajcarskog sekretarijata za ekonomske poslove (SECO), uz čiju podršku su se sve aktivnosti i obavljale.

Ranko Markuš, rukovodilac projekta izjavio je da je u proteklom periodu je izmjenjena sistematizacija službe, te se uvodi sistem upravljanja učincima, a sam projekat predstavlja model kako bi međunarodna podrška i domaće institucije trebali sarađivati. Na zahtjev menadžmenta Službe za zapošljavanje u proteklom periodu na poslovima jačanja ljudskih resursa angažovani su eksperti Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) i Projekta zapošljavanja mladih (YEP) Mike Chambers (bivši direktor Fondacije Princa Čarlsa) i Zdenka Kovač (bivša direktorica Zavoda za zapošljavanje Slovenije), Meri Lorenčič iz Zavoda za zapošljavanje Slovenije, te niz stručnjaka. U međuvremenu je rađeno na razvoju kapaciteta zaposlenih, unaprjeđen je IT sistem JUSZZKS, unaprjeđene su procedure izdavanja uvjerenja, omogućeno je korištenje pečata za evidentičare u šalter sali, te je napravljena savremena web stranica ove službe kako bi se započela i elektronska interakcija između poslodavaca radi objave oglasa.

Osim adaptacija prostora i prilagođavanja lokalnih biroa korisnicima usluga, proces rada  u ovim biroima prilagođen je standardima savremenih svjetskih službi za zapošljavanje. Tačnije, svi napori u oglednim biroima su usmjereni  na što kvalitetniju pripremu nezaposlenog lica za tržište rada, kako bi što prije pronašla posao.

„Ovim vraćamo povjerenje ne samo onih koji su u potrazi za poslom nego i poslodavaca koji se sve više javljaju. A da bi mi mogli raditi svoju posredničku funkciju, bitno je da imamo poslodavce i u stalnoj smo komunikaciji sa njima”, istakao je Kamočaji. Ova reforma je najbolja čestitka za dolazeću godinu, ali i obaveza da se procedure nastave implementirati širom kantona Sarajevo. Kako bi se to ostvarilo trenutno je u fazi sprovođena za sve savjetodavce JUSZZKS.

Do sada je uz podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju u okviru Projekta zapošljavanja mladih u reformama JUSZZKS između ostalog urađeno i sljedeće:
  1. Urađena je situaciona analiza na osnovu koje je napravljen prijedlog novih Procedura,
  2. Renoviran je Biro Novo Sarajevo u skladu sa potrebama novih Procedura,
  3. Obučeno osoblje za sprovođenje novih Procedura, Otvoren Ogledni biro Novo Sarajevo,
  4. Unaprjeđen software za automatsko izdavanje uvjerenja, zakazivanje savjetodavnih sastanaka i prikupljanje informacija o učinicima,
  5. Omogućeno da evidentičari rukuju pečatom i odgovaraju za sadržaj uvjerenja koja izdaju,
  6. Urađen monitoring sprovođenja Procedura u Oglednom birou Novo Sarajevo,
  7. Razvijen je sistem za upravljanje učinicima u JUSZZKS,
  8. Razvijen promotivni materijal za jačanje saradnje sa poslodavcima,
  9. Otvoren Klub za traženje posla u Kantonu Sarajevo,
  10. Napravljena aplikacija e-biro, za online savjetovanje,
  11. Pripremljen plan širenja praksi u Centar i Hadžiće,
  12. Prilagođene prostorije u Centru i Hadžićima implementaciji novih procedura,
  13. Razvijena se web aplikacija za izradu izvještaja o učincima,
  14. Razvijen je savremeni portal JUSZZKS,
  15. Pripremljena je nova sistematizacija, koja je usvojena od Vlade,
  16. Priprema se call centar i voice box centrala,
  17. Sprovodi se obuka savjetodavaca.Reforme se nastavljaju u 2015.godini.


Druge objave u kategoriji