Search

Плановима запошљавања против неажурних листа незапослених

Новим методама рада Завода за запошљавање, незапослени у Српској имаће план запошљавања. Они који су годинама на евиденцији Завода тврде да до посла морају сами. Нису задовољни ни послодавци.

Посла нема па смо приморани да будемо на евиденцији Завода за запошљавање, жале се Бањалучани. Они који су годинама незапослени кажу да су морали сами да се ангажују и траже посао, а и кад су проналазили то је било на одређено вријеме, па су опет морали у Завод. И тако у круг.

Драган Гатарић прича да је са 17 и по година учествовао у стварању Српске, а да сад ради за дневницу и да се сналази како зна и умије. Да се треба још више ангажовати, рекли су му у Заводу за запошљавање.

Незадовољни су и послодавци. Са представницима Завода за запошљавање имали су разговоре и указали су на оно што њима смета.

“Спискови радника које траже су непоуздани и тражили смо да их раздвоје на два: они који су на Заводу за запошљавање због обезбјеђивања здравствене заштите и они који стварно траже посао. Наша искуства су да од 10 људи који вам Завод пошаље, само 1-2 се појаве. Ми смо из тог разлога сада ангажовали приватне агенције којима плаћамо додатна средства да би дошли до оних који траже посао”, изјавио је Саша Тривић из Уније послодаваца Републике Српске.

Из Завода за запошљавање поручују да су са примјеном нових метода рада почели у јулу прошле године и да се оне односе и на незапослене, али и послодавце.

Незапослени обављају индивидуални разговор са сарадником у Заводу, након којег ће бити сврстани у једну од три категорије, на основу чега ће се формирати индивидуални план запошљавања, а у складу са тим и обавезе које ће незапослени предузети.

“У складу са наведеним правиће се индивидуални план запошљавања, а који ће помоћи незапосленом лицу да профилише своје интересе, свој циљ, те да се дефинишу активности које ће предузети с циљем запошљавања, као и рокове провођења тих активности.”

Чињеница је да незапослени умјесто посла у Заводу за запошљавање чекају визе испред амбасада. Све је више и запослених који због незадовољства пакују кофере и боље сутра траже у некој од европских земаља.

Катера 

Druge objave u kategoriji