Search

Реформа Завода за запошљавање и легислативе везане за његов рад приоритет у 2019.години

У Републици Српској у овој години предвиђено је много промјена у области запошљавања, као и измјена Закона о раду, чиме се жели створити што повољнији амбијент за отварање нових радних мјеста и повећање плата, изјавио је данас министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић.

Он је рекао да је данас са директором Завода за запошљавање Републике Српске Мирославом Вујичићем на састанку на Палама констатовао да се незапосленост из године у годину смањује.

Милуновић је након састанка навео да су разговарали о Акционом плану запошљавања као елементу спровођења Стратегије запошљавања у Републици Српској, којим је у овој години предвиђена реализација седам пројеката, за које је обезбијеђено 15.700.000 КМ за запошљавање више од 4.000 лица.

Он је новинарима рекао да је у протекле три године путем Завода за запошљавање и акционих планова пласирано 45 милиона КМ и запослено 10.000 лица.

Милуновић је нагласио да је у првом кварталу ове године у плану системски закон, односно закон о посредовању у запошљавању, путем којег ће се покушати измјестити администрација здравственог осигурања из Завода у Фонд здравственог осигурања.

“Има много лица која су на биро запошљавања само због здравственог осигурања и онемогућавају Завод да оствари своју улогу у посредовању запошљавања. Сматрамо да ћемо на овај начин унаприједити ову област и да се више посветимо онима који стварно траже посао”, појаснио је он.

Према његовим ријечима, у овој години у плану су и измјене Закона о раду, чиме се жели створити што повољнији амбијент за отварање нових радних мјеста и за повећање плата, а паралелно ће ићи и измјене Закона о здравственом осигурању да се не би десило да неко изгуби могућност здравственог осигурања.

Говорећи о лицима која су на евиденцији незапослених само због здравственог осигурања, Мирослав Вујичић је навео да се годишње за финансирање здравственог осигурања обезбиједи 64 милиона КМ.

Вујичић је нагласио да се проводи реформа Завода за запошљавање дефинише у потпуности нови приступ у раду са незапосленим, што подразумијева пружање информација путем индивидуалног савјетовања, израда индивидуалних планова запошљавања, инфо семинара, радионица. На основу интервјуа и личних карактеристика, као и показатеља на тржишту рада, незапослени ће се сврстати у три групе и то лакше и непосредно запошљива, условно запошљива и теже запошљива лица, а на тај начин ће се одредити интензитет подршке која им је потребна у тражењу запослења.

Реформа се проводи уз подршку Пројекта запошљавања младих и Швајцарске агенције за развој и сарадњу.

Druge objave u kategoriji