Search

Стипендије Владе Русије за студенте из БиХ за школску 2015/2016

Тренутно у бројним руским вишим образовним установама уведен је двостепени систем припреме стручњака према шеми бакалавр-магистар. Апсолвенти бакалавријата имају право уписа у магистратуру на конкурсној основи. За особе који не знају руски језик рок студија се повећава за 1 годину.

Услови учешћа на конкурсу

Министарство образовања и науке Русије и „Россотрудничество“ најављују пријем страних држављана, лица без држављанства и грађана Русије у иностранству за студирање на Руским федералним високошколским установама. Према одлуци Владе Руске Федерације бр. 891 од 8. октобра 2013. г. „О издвајању квота за студирање страних држављана и лица без држављанства у Руској Федерацији“, пријем се врши у оквиру квоте обезбјеђене федералним буџетом.

Конкурс за бесплатно студирање у Русији се састоји од двије етапе:

Прва етапа

Одабир кандидата у Босни и Херцеговони спроводи специјални Комитет Амбасаде Руске Федерације. Комплети докумената за сваког кандидата Амбасада прима најкасније до 1. марта 2015. године да би те апликације стигле у „Россотрудничество“ до 1. априла на разматрање интерресорној радној групи. (Упитник за аплицирање и списак потребних докумената се налазе у прилогу). Копије свих докумената морају имати нотаријално овјерени превод на руски језик.Непотпуни комплети и документи, који немају нотаријално овјерени превод, неће бити размотрени.

Друга етапа

Даљи одабир сваког појединог кандидата врши Образовне установе Русије уз учешће Министарства образовања и науке.

Услови и напомене

У складу са Федералним законом бр. 273-ФЗ од 29. децембра 2012. г. „О образовању у Руској Федерацији“ странци који студирају у Русији у оквиру квоте обезбјеђене федералним буџетом добијају државне стипендије (стипендија се исплачује током цјелокупног студија независно од успјеха у школовању) те смјештај у студентском дому у складу са условима предвиђеним за држављане Руске Федерације који студирају на осниву федералних стипендија.

Страни држављани (стручњаци са стеченим високим образовањем) се примају на стажирање по програму допунског професионалног образовања (стручног усавшавања) без исплате државне стипендије али са правом бесплатног смјештаја у студентском дому високошколске установе.

За особе које не знају руски језик у неопходном обиму се организује његово учење на припремном факултету или одјељењу које пружи потребну спрему за даље студирање на руском језику. Примпремни факултет (одјељење) такође обезбјеђује државну стипендију (важећу током цјелокупног студија независно од успјеха у школовању) и траје годину дана, која се не урачунава у рок школовања по основном професионалном програму.

Страни држављани који завршавају студирање на руским високошколским установама у текућој години и желе наставити студиј на сљедећем нивоу образовања се укључују у заједничку квоту земље. Страни држављани сами сносе трошкове путовања до мјеста студирања. Кандидат је обавезан сам наплатити годишњи полис здравственог осигурања.

Приликом попуњавања упитника (налази се у прилогу) у упитнику обавезно навести шифру и назив изабраног студијског програма (укључујући програме усавршавања), који можете погледати овдјеhttps://www.russia.edu.ru/  Истоврјемено треба обратити пажњу да страни студент има право изабрати од 3 до 6 високошколских установа као своје будуће мјесто студирања (али не више од 2 у сваком Федералном округу те у Москви и Санкт Петербургу).

У случају ако ниједан од универзитета наведених у упитнику није заинтересован за кандидата, коначну одлуку о пријему кандидата доносе Агенција „Россотрудничество“ и Министарство образовања и науке Руске Федерације.

Смјерови „Умјетност и култура“, „ординатура“, „асистентура“

Кандидати који аплицирају за смјер „Умјетност и култура“ морају такође проћи додатне уписне испите непосредно на факултету, за који аплицирају. Информација о тачним терминима додатних уписних испита за конкретне високошколске установе се налази у прилогу. Више инфорнације о смјеровима који захтјевају додатне уписне испите професионалног или умјетничког карактера има на сајту Информацијског система https://www.russia.edu.ru/

За кандидате који аплицирају за смјер „ординатура“ је обавезно познање руског језика у обиму довољном за савладање обавезног програма. Припремни факултет за споменуту категорију кандидата није предвиђен.

Осим тога, државне стипендије такође обухватају посебне програме за припрему наставног особља и стручњака више категорије у области умјетности – стажирање типа „асистентура“. Овакви програми су намјењени за најталентоване представнике омладине, који су већ стекли високо образовање (степен магистра или специјалиста). Студирање према овим програмима се организује у редовној форми.

Потребно је доставити документе у Амбасаду најкасније до 1. марта 2015. године.

Резултати конкурса и упутства у вези добијања студијских виза се очекује најраније у јулу 2015. године.

За сва питања можете контактирати аташе за културу Ану Ивљеву, телефон 033/668-147, e-mail: russembbih@bih.net.ba

Преузмите документе:

Упитник-2015

Списак потребних докумената

Термини додатних испита за смјер Умјетност и култура

Значајне странице везане за студирање у Русији:

https://www.russia.edu.ru/

https://www.langrus.ru/content/view/228/339

https://mon.gov.ru/dok/fz/obr/

https://www.cie.ru/eng_foreuni_pr

https://ined.ru/

https://www.fms.gov.ru/press/news/news_detail.php?ID=1791

Druge objave u kategoriji