Search

Удружење послодаваца ФБиХ прелази у парламентарну офанзиву

Инцијатива Удружења послодаваца Федерације Босне и Херцеговине за доношење сета закона о растерећењу привреде и побољшању пословног амбијента у Федерацији БиХ подржана је већином гласова на тематској сједници Представничког дома Федералног парламента. Овим се заправо прихвата чињеница да власти нису способне да развију самостално законе за побољшање амбијента. 

Закључено је да законе треба да припреме Федерална влада и ресорна министарства, те да их упуте у парламентарну процедуру у року од 60 дана, у складу с Уставом ФБиХ. Влада је задужена да у истом року буде одржана сједница Економско-социјалног савјета за територију ФБиХ.

Посљедњи закључак са сједнице је да два акта из овог сета, закони о доприносима и о порезу на доходак, не могу бити разматрани ако међу њима не буде и трећи, закон о повећању минималне плате у ФБиХ, што је био услов посланика Социјалдемократске партије БиХ и Савеза за бољу будућност БиХ.

Удружење послодаваца ФБиХ, иницијатор данашње сједнице, средином марта је иницирало Влади и Парламенту ФБиХ усвајање закона чији су циљеви растерећење привреде и побољшање пословног амбијента у ФБиХ и БиХ. Међу њима је пет закона о измјенама и допунама закона које су Влади и Парламенту ФБиХ достављени средином 2018.године, а односе се на законе о здравственом осигурању, о фискалним системима, о путном промету, приватизацији предузећа, професионалној рехабилитацији, оспособљавању и запошљавању особа с инвалидитетом.

Druge objave u kategoriji