Search

Зашто је Швајцарска тако развијена и напредна нација?

Током разговора са породицом, пријатељима или радним колегама или само гледање телевизије или сурфовање интернетом, скоро две трећине (64%) Швајцараца користи више од једног језика најмање једном недељно, 38% користи два, 19% три и 7 % четири или више.

Након немачког, швајцарско-немачког и француског, енглески је четврти међу језицима који се редовно користе, према истраживању проводеном о употреби језика од стране Савезног завода за статистику, објављеном у сриједу.

Студија је швајцарски од 15 година и више и открили да су људи највероватније користити више од једног језика на редовној основи били су они са високом стручном спремом (76%), у доби од 15-24 (79%) и оне са пословима (72%). Поред тога, 84% имиграната и њихових потомака су више језика.

Док Швајцарска три службена језика – немачки, француски и италијански – редовно говоре практично сви становници у својим језичким регијама, швајцарски-немачки дијалекат се говори бар једном недељно за 87% оних у немачком говорном део земља.

Када је у питању говор других службених језика, 20% људи којима је немачки матерњи језик и 12% људи којима је италијански матерњи  кажу да редовно користе француски редовно; 19% људи којима је француски матерњи редовно користи немачки и 11% италијански. Само 6% људи који живе у западној Швајцарској рекли су говорили швајцарско-немачки барем једном недељно.

Романски, четврти национални језик, говори три четвртине (77%) људи у кантону Граубинден. Скоро девет од десет (88%) људи у Граубунден редовно користе немачки и швајцарско-немачки.

Неразумљив језик

Енглески, као међународни језик, широко и редовно се говори у Швајцарској – за 43%, 38% и 30% њемачко, француским и италијанским кантонима.

Енглески је чак и други најкоришћенији језик у немачком и француском говорном подручју Швајцарске, нарочито међу младима и онима са универзитетским образовањем.

Истраживање није посебно мерило колико Швајцарци користе енглески да комуницирају са другим Швајцарцима.

У Швајцарској се користе и шпански (6%), португалски (5%), али и и балкански језици (босански, хрватски, црногорски и српски: 3%). Прва два су чешћи у западном Швајцарској, а друга група чешће у источној Швајцарској.

Druge objave u kategoriji