Search

Обећање за 2015: Здравствено осигурање неактивних особа ће се остваривати преко Фонда здравственог осигурања

Јучер је Народна скупштина Републике Српске усвојила Економску политику Републике Српске за 2015.годину. Та активност је предвиђена  Програмом рада Народне скупштине Републике Српске за 2014.годину („Службени гласникРепублике Српске“, број 17/14) и представља документ који дефинише циљеве економске политике и основне секторске политике Владе Републике Српске у 2015.години.

Влада се обавезала да ће значајно побољшати ефикасност рада јавног сектора. Наводи се висок степен неефикасности постоји у раду појединих јавних предузећа, а реформа јавног сектора подразумијева успостављање ефикасније и ефективније јавне управе, што доводи до уштеда у јавној потрошњи, а тиме и боље алокације јавних средстава. Ефикасност јавног сектора може се побољшати или смањењем трошкова или повећањем квалитета и обима јавних услуга, а обоје је важно за успјех фискалне консолидације у свакој земљи. Од реформе јавног сектора зависи унапређивање привредног амбијента, а без њега није могућ ни привредни, ни друштвени напредак. Јако је значајно да се у институцијама успостављају системи за праћење учинака, што ће подстицати њихову ефикасност.

У циљу утврђивања реалне понуде радне снаге на тржишту рада, према овом политичком обећању Влада ће обезбиједити да се евиденције незапослених лица из Завода за запошљавање Републике Српске, који су на евиденцији због здравственог осигурања, воде у Фонду здравственог осигурања, јер не чине активну понуду радне снаге. На овај начин ће се омогућити да се лица која заиста траже посао налазе на евиденцији, те ће се успоставити основе за наставак реформи Завода за запошљавање Републике Српске, прије свега успоставе ефикасне савјетодавне функције.

Мјере дефинисане у овој економској политици усклађене су са Буџетом Републике Српске за 2015. годину и другим изворима финансирања, којим се обезбјеђују средства за њихову реализацију,те стратешким документима Републике Српске. Економска политика ће бити и основа за планирање рада свих органа и организација,а њихови резултати ће се оцјењивати у складу са овим документом. Сва министарства ће у најкраћем року сачинити план рада за 2015.годину. Влада Републике Српске ће усклађивати активности на остваривању планираног.

Ефикаснији јавни сектор и стварно раздвајање лица која активно траже посао су реформе за које се залаже швајцарски Пројекат запошљавања младих, те ће се активно укључити у њихово заговарање и спровођење.

Druge objave u kategoriji