Search

Програм рада ЗЗЗРС за 2017: Отварање 4 Клуба за тражење посла и примјена нових метода рада са незапосленима

Завод за запошљавање Републике Српске је објавио Програм рада за 2017.г., а који је у складу са циљевима Стратегије запошљавања Републике Српске 2016-2020 година.
Један од најважнијих сета активности представљат ће имплементација мјера активне политике запошљавања, те реформски задаци у оквиру институционалног јачања Завода, при чему знајачну подршку пружа Пројекат запошљавања младих (YEP).
У 2017.г. Завод планира јачање функције посредовања, а кроз рад са послодавцима и незапосленима. Завод ће усвајањем годишњем плана сарадње са послодавцима, испитивањем потреба послодаваца радити на успостави партнерског односа. Кад је у питању рад са незапосленима кључни циљ ће бити укључивање незапослених у савјетодавни процес, профилирање незапослених у три категорије запошљивости, израда Индивидуалног плана запошљавања.

Кроз ЦИСО центре и Клубове за тражење посла радит ће се на информисању незапослених о могућностима укључивања на тржиште рада, кориштењу додатних могућности из Инфо-пакета, подстицање активног тражења посла итд. У овој години планира се ширење мреже Клубова на додатна 4 Клуба, те објава успјешних прича у циљу мотивације незапослених.
У оквиру професионалног информисања, радит ће се индивидуално, непосредно и групно информисање корисника, у ЦИСО центрима, те информисање ученика завршних разреда основне и средње школе на терену, те у оквиру сајмова професионалне оријентације док се истовремено планира иновирање приступа професионалног информисања ученика кроз нове приступе, а које је иницирао Пројекат запошљавања младих који имплицира директан рад са школским педагозима.

Реформски процеси и нови приступ у раду са незапосленима мора пратити и информационо-комуникацијска подршка те ће Завод ове године приступити изради новог софтвера, проширит ће се серверска инфраструктура, систем за складиштење података, и бацк-уп систем. Такођер у завршној је фази увођење система електронског протокола, канцеларијског пословања и управљања документима, на чему помоћ пружа Пројекат запошљавања младих (YEP).
Унапређење услуга Завода ће захтјевати и нови сет компетенција запослених у Заводу тако да ће се наставити са изградњом и јачањем капацитета Завода, при чему ће у фокусу бити унапређен рад савјетодаваца и једнообразан систем рада на свим нивоима.

Успоставом система интерних тренера, Пројекат запошљавања младих (YEP) настоји дугорочно јачати људске ресурсе Завода, те ће се наставити имплементација програма обука, а која ће у 2017.г. бити усмјерена на рад оперативног особља, односно запосленика у бироима.

 

Druge objave u kategoriji