Search

Poticaji u zadnjih 8 godina iznose preko 100 miliona godišnje

Poticaji su nepovratna budžetska sredstva namijenjena za dodjelu javnim ili privatnim preduzećima, privrednicima i poljoprivrednicima, s ciljem stimulisanja proizvodnje i smanjenja cijena po kojima se roba i usluge prodaju potrošačima – građanima.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) su prikupili podatke o poticajima dodijeljenim u Bosni i Hercegovini u periodu od 2011. do 2017. godine. U bazi možete pronaći podatke o 976 miliona KM dodijeljenih sredstava za poticaje, od čega je preko 700 miliona KM izdvojeno za poljoprivredu.

Osim poljoprivrede, institucije su proteklih godina poticale razvoj poduzetništva i obrta, nauke i tehnologije, industrije i energetike te zapošljavanje.

Novinari CIN-a nisu dobili odgovor od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske (RS) i Agencije za agrarna plaćanja RS-a koje raspolažu podacima o poljoprivrednim poticajima u ovom entitetu. Djelimične podatke, koji obuhvataju period od 2014. do 2017. godine, CIN je preuzeo sa njihovih internetskih stranica.

Federalni zavod za zapošljavanje je dostavio ukupne iznose koji su proteklih godina isplaćeni za poticaje te spiskove pojedinačnih korisnika, ali su odgovorili da ne vode evidenciju o pojedinačnim isplatama. Zavod za zapošljavanje RS je dostavio podatke za period od 2014. do 2017. godine, a za raniji period ne posjeduju elektronsku bazu podataka.

Podaci nisu potpuni i zbog toga što većina institucija vodi evidencije o odobrenim, ali ne i o isplaćenim poticajima.

Za izradu ove baze novinari CIN-a su kontaktirali 45 državnih i entitetskih institucija te prikupljali i ažurirali podatke više od godinu dana. Devet institucija daje poticaje, dok ostale dodjeljuju različite vrste grantova za sport, kulturu, obrazovanje, nauku, okoliš i slično.

https://www.cin.ba/poticaji/ 

Druge objave u kategoriji