Search

Intenzivirati posredovanje i smanjiti administraciju – osnove za sistem praćenja učinaka u JUSZZKS

Nakon uspješno započetih aktivnosti implementacije Oglednog biroa Novo Sarajevo u Javnoj ustanovi Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo (JUSZZKS), predstavnici Švajcarskog sekretarijata za ekonomske poslove (SECO), Oliver Nussbaum, Marcel Egger, te Projekta zapošljavanja mladih (YEP) Ranko Markuš, menadžmentu i uposlenicima Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo su predstavili i nove aktivnosti s ciljem unapređenje rada službi za zapošljavanje u Federaciji BiH.

Razvili smo koncept za upravljanje učincima i definisali ciljeve koje ova Služba mora početi primjenjivati u što skorije vrijeme – kazao je u uvodnom izlaganju Oliver Nussbaum, sekretar Švajcarskog sekretarijata za ekonomske poslove, na prezentaciji projektne aktivnosti „Uspostavljanje sistema upravljanja učincima u javnim službama za zapošljavanje“.

Ciljevi su podijeljeni u dvije grupe. Ciljevi efikasnosti kojim će se ubrzati proces posredovanja nezaposlenih s evidencije u rokovima od 6, 12, 18 i 24 mjeseci od dana prijave. Uz ovo, cilj je adekvatna implementacija Zakona o socijalnom osiguranju uz minimalne troškove, odnosno angažovane resurse.

Drugu grupu  čine ciljevi implementacije i prema riječima  Marcela Eggera saradnika SECO, podijeljeni su u pet grupa od kojih je svakako najvažnije povećanje raspoloživih ljudskih resursa za potrebe savjetovanja uz istovremeno smanjenje administrativnih poslova,  povećanje učešća nezaposlenih lica  u savjetodavni proces, odnosno, uvođenje optimiziranja procesa trijaže što znači da u proces savjetovanja treba uključiti aktivne tražioce posla. Uz navedeno, Služba će istovremeno morati raditi i na poboljšanju komunukacije  i saradnje sa poslodavcima. Krajnji cilj saradnje sa poslodavcima je prikupljanje što većeg broja oglasa za slobodna radna mjestu.

Na kraju, gosti  su se osvrnuli i na  aktivne mjere zapošljavanja za koje će se ubuduće  vršiti mjerenje postignutih  ciljeva.

Nakon završene prezentacije gostima se obratio i Igor Kamočaji, direktor JU „Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ koji je tom prilikom istakao da je Služba već napravila uspješan iskorak u uvođenju novih radnih praksi u radu i da su spremni i na sljedeće izazove  kako bi se smanjio broj nezaposlenih.

Ove aktivnosti se realizuju u okviru Projekta zapošljavanja mladih (YEP) koji podržava Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), a implementira njemačka kompanija GOPA mbH“

Sarajevo, 11.12.2013.

JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo

 

Druge objave u kategoriji