Search

Volontiraj u Aachenu!

Pax christi International

Pax christi Internationional je neprofitni, nevladin mirovni katolicki pokret koji je zapoceo u Francuskoj krajem Drugog svjetskog rata. Danas se sastoji od autonomnih, nevladinih sekcija , lokalnih grupa i povezanih organizacija koje su se prosirile u preko 20 zemalja, 5 kontinenata, s vise od 60 000 clanova sirom svijeta. Pokret djeluje u svim podrucijma mira, s posebnim naglaskom na demilitarizaciju, sigurnost i trgovinu oruzjem, razvoj i ljudska prava i ekologiju. Od 2007.godine pax.christi Aachen je zapoceo voditi mirovni pokret u Derventi, dio tog je projekat „Volontiraj u Njemackoj“.

Uslovi za prijavu

Ako imas 18 godina ili vise, ako si drzavljanin/ka BiH, ako si otvorena osoba, posjedujes entuzijazam i zelju za promjenom, ako zelis prozivjeti jedno novo iskustvo, ako zelis upoznati novu kulturu, jezik, nacin zivota, ako zelis postati dio globalnog mirovnog pokreta, ako zelis pomoci onima kojima je pomoc najpotrebnija i istovremeno uciniti nesto za sebe. Posalji svoju prijavu do 01.03.2013. na nasu adresu u Derventi (pozanavanje njemackog jezika nije uslovno, kao ni prethodno radno iskustvo u radu sa osobama s posebnim potrebama).  

Potrebna dokumentacija

Za prijavu je neophodno poslati:

. pismo motivacije,

. kratku biografija sa slikom,

. kopiju svjedocanstva i diplomu iz srednje skole

. kopija pasosa (datum isteka pasosa ne smije biti prije kraja 2014.godine)

Rok za prijavu je 01.03.2013, za vise informacija obratite se na jednu od nasih adresa u Derventi. Kontakt osoba u uredu pax christi Derventa—Annett Werner

Volotiraj u Aachenu!

Carski grad Aachen, nalazi se na tromedji (Belgije, Holandije, Njemacke). Jedan je od najljepsih starogradskih jezgri u Njemackoj. Poznat je po svojoj historijskoj, drustvenokulturnoj prirodnoj razlicitosti i ljepoti. Program „Volontiraj u Njemackoj” traje 14.mjeseci, od polovine jula do pocetka septembra, zajedno sa pripremnim seminarom. Volonterska aktivnost se odnosi na rad sa osobama s posebnim potrebama u jednoj od Vinzenz-Heim kuca u Aachenu. Osobe su razlicite zivotne dobi, nivoa teskoca i socijalne integracije. Volonterska pomoc je dobrodosala pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti, njega sticenika, pomoc pri odlasku u kupovinu i sl. Volonter radi 4 dana sedmicno, po 8h u Vinzez-Heimu, a jedan dan radi u uredu pax Christi otprilike 6h dneveno. Naknadne troskove ( troskovi puta, zdravstvenog osiguranja, troskovi stanarine i rezija, simbolicni dzeparac) placeni su od strane organizacije.

Kontakt Informacije

Adresa: Regionalna mirovna inicijativa u BIH/ReMI-mreza

Nikole Tesle 1

74400 Derventa

Tel: 053/ 310-050, Fax: 053/ 312—681

E-mail : remicentar@gmail.com

Za dodatne informacije pisite na adresu:

sana.kobajica@hotmail.com.

Kontakt osoba Sana Kobajica, sadasnja volonterka u Aachenu.

Tekst konkursa;  https://www.mreza-mira.net/wp-content/uploads/Konkurs-za-volontiranje-2014.pdf

 

 

 

Druge objave u kategoriji