Search

Dobar način uspostavljanja veze sa poslodavcima: YEP projekat ujedinio privatni i javni sektor

(preuzeto iz e-kapija)

Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC) i Austrijska agencija za tehničku saradnju (ADA) u BiH finansiraju projekat zapošljavanja mladih. Projekt implementira njemačka konsultantska kompanija GOPA, koja ima za cilj da pomogne mladim nezaposlenim ljudima u BiH da dođu do zaposlenja.

David B. Blackburn, rukovodilac Projekta zapošljavanja mladih u BiH za ekapija.ba kaže kako se BiH nalazi među evropskim zemljama sa najlošijom statistikom po pitanju nezaposlenosti omladine i to je sigurno pitanje koje mora da bude jedno od prioritetnih.

“Cilj projekta je da se zaposli najmanje 1.200 mladih ljudi, ali i da se poboljša njihova zaposlivost kroz rad sa maturantima u šest pilotnih srednjih stručnih škola, te kroz poseban rad sa ciljanim ugroženim grupama na tržištu rada, poput Roma, žena, omladine iz ruralnih oblasti, mladih iz komuna…”, kaže Blackburn, naglašavajući kako je u svakom smislu, spajanje svih ovih aktera zajedno jedno od krucijalnih pitanja koje smo pokušali da adresiramo time što smo počeli raditi u srednjim školama na karijernom usmjeravanju maturanata.

On kaže, kako su u pilotnim školama u Rogatici, Vlasenici, Gračanici, Tuzli, Brčkom i Prnjavoru napravljene karijerne učionice i razvijen je nastavni plan koji pomaže svršenim srednjoškolcima da se lakše integrišu na tržište rada.

Također, radi se i na uspostavljanju veze sa poslodavcima kroz saradnju javnog i privatnog sektora zapošljavanja (zavoda i privatnih agencija za zapošljavanje) kako bi se svi ključni akteri uključili u rješavanje ovog problema.

“U ovom trenutku naša dva partnera na Projektu Posao.ba i Agencija Spektar su uspostavili zvaničnu saradnju sa zavodima za zapošljavanje RS i FBiH, putem kojih se unaprjeđuju usluge koje Zavodi pružaju nezaposlenima, prvenstveno uspostavljanje direktnih veza između nezaposlenih i poslodavaca. Organizujemo redovne sajmove zapošljavanja, unaprjeđujemo web stranice zavoda, organizujemo obuke za osoblje zavoda, u Banjaluci i Tuzli smo otvorili Klubove za traženje posla, te ćemo uskoro otvoriti savremene šalter sale koje će olakšati rad službenika zavoda”, kaže Blackburn.

Od samog početka (septembra 2008. godine, kada je i projekat zvanično počeo) Blackburn kaže, kako su imali zacrtane ciljne regije i mjesta u kojima je naš primarni cilj bio zapošljavanje i do sada je YEP pridonio zaposlenju više od 1000 mladih ljudi za koje postoji precizna baza podataka.

“Po isteku prvog trogodišnjeg ugovora 2011. godine, očekujemo i drugu fazu projekta do 2014. godine. Naša očekivanja su zasnovana na konkretnim rezultatima koje Projekat ostvaruje. Očekujemo da ćemo biti u mogućnosti da saradnju i koncepte projekta još više unaprijedimo u narednom periodu“, kaže on, dodajući kako se nadaju da će po završetku prve faze Projekta značaj i uticaj tržišta rada biti prepoznat unutar obrazovnog sistema i da će program koji razvijamo u školama biti institucionalno prihvaćen i proširen širom BiH, u izvornoj ili modifikovanoj verziji.

Takođe, ovim projektom javna služba za zapošljavanje će biti značajno unaprijeđena, a saradnja između javnog i privatnog sektora za zapošljavanje će biti dodatno ojačana kako bi nastavili sa zajedničim aktivnostima. Zajedničke aktivnosti će voditi poboljšanju pružanja aktivnih mjera, te jačanju posredničke funkcije zapošljavanja posebno kod javnih službi, koja će voditi konkretnim rezultatima – rastu broja mladih koji se zapošljavaju kroz te aktivnosti.

Vrijednost projekta je dva miliona eura za prvu fazu, dok je druga faza tek u pripremi, ali se očekuje da će budžet biti sličnih proporcija.

Ranko Markuš, zamjenik rukovodioca Projekta zapošljavanja mladih u BiH za ekapija.ba kaže kako je ključna stvar za YEP uključenost javnog i privatnog sektora za zapošljavanje, i što je od samog početka uspjeh projekta zavisio isključivo o sposobnosti da zaposlimo mlade ljude, u čemu su nam značajnu pomoć pružili četiri lokalna partnera: TALDi, proMENTE, Spektar Agencija i Development Studio (Posao.ba).

“Bitno je naglasiti da su i Federalni Zavod za zapošljavanje i Zavod za zapošljavanje Republike Sprske od samog početka pružali apsolutnu podršku svim aktivnostima u okviru projekta”, pojašnjava Markuš.

E. Kokor

Druge objave u kategoriji