Search

And the winner is…

Pobjednik ovogodišnjeg takmičenja startupa u sklopu Sarajevo Unlimiteda (StartUp Battle) je “Anora”. Iza projekta “Anora” – pametne rukavice za slijepe i slabovidne osobe stoji, kako su nam rekli, dream team iz Beograda – Nikola i Igor. Razgovarali smo sa idejnim tvorcem ovog jedinstvenog proizvoda – Nikolom Krstićem, beogradskim studentom. 

Ko je tim koji stoji iza projekta „Anora“?

“Trenutno se core team sastoji od 2 suosnivača, mene kao nekoga ko predstavlja svoju ideju i vodi razvoj i kolege Igora Sužnjevića koji se bavi biznis razvojem i marketingom. Dream team”. 

Anora je namijenjena…

“Svim slepim i slabovidim osobama koje su spremne da prihvate nove tehnologije u cilju lakšeg obavljanja svakodnevnih aktivnosti. Ne postoji starosno ograničenje, samim tim što ne zahteva dodatnu obuku”.

Foto: Ž. Knežević – fotografija preuzeta sa www.novosti.rs

A na ideju ste došli?

“U trećem razredu srednje škole, povod je bio takmičenje “Preduzetnik u srednjoj”, dugo sam istraživao šta postoji, kako mogu pomoći slepim osobama, a kao ishod rodila se ideja pametne rukavice za slepe. Ideja je da implementira više uređaja u jedan, unapredi funkcije i doda neke jedinstvene, za najnižu moguću cenu.”

Foto. Ž.Knežević / www.novosti.rs

Osnovna funkcija ove pametne rukavice je navođenje – ako se u blizini nalazi neka prepreka, objekat, predmet ili osoba, rukavica ima jače vibracije.

“Anora” može prepoznati lica i emocije – uz pomoć ugrađene kamere kreira se slika, koja se potom šalje mobilnom telefonu, a zahvaljujući tehnologiji koju posjeduje identifikuju se emocije osobe s kojom se razgovara. Na prstima postoje senzori za detektovanje, a preko slušalica se čuje koje je boje neki predmet. Jedna od funkcija je i prepoznavanje plamena – zahvaljujući ultracrvenim zracima, slijepa osoba je upozorena da se evakuiše kada negdje izbije vatra.

Nikola, koji su najveći izazovi sa kojima ste se susreli tokom kreiranja prototipa?

“Postojalo je dosta izazova, apsolutno svaku sitnicu koju menjamo, nešto novo implementiramo, moramo potvrditi razgovorima i tesitranjima sa slepim osobama. Tu su naravno bili i razni tehnički problemi i izmene biznis plana koje smo morali da pretrpimo. Sledeća stavka sa liste stvari koje moramo proći je sam dizajn rukavice, idejno rešenje imamo, ostala je realizacija.”

Koji su najveći izazovi koji vas očekuju u predstojećem periodu kako bi ideja u potpunosti „zaživjela“?

“Prvo i osnovno moramo biti sigurni da smo napravili kvalitetan i pouzdan proizvod koji pored toga što je koristan, mora biti i maksimalno siguran i izdržljiv u različitim situacijama. Kao i u svakom biznisu, vrlo je teško probiti se inicijalno na tržište, ali se mi trudimo i radimo tako da postignemo najbolje rezultate.”

 

“Anora” je odnijela pobjedu na ovogodišnjem takmičenju StartUp Battle u sklopu Sarajevo Unlimited.

 

Savjet za tvoje vršnjake? Biti dovoljno hrabar i ući u priču startupa?

“Uvek savetujem svoje vršnjake da ne odustaju od svojih ideja, da veruju u sebe i da gledaju dalje od onoga što se čini dobrom solucijom. Verujem da svako može da postigne neverovatne rezultate, samo je potrebno dovoljno želje (za početak), rada, truda, istrajnosti. Rezultati dolaze blagovremeno i uglavnom neočekivano…ali sve po zasluzi.”

Promotivni video o pametnoj rukavici Anora pogledajte OVDJE. 

 

 

Druge objave u kategoriji