Search

Aronija kao izvozni brend

Aronija koja se odnedavno uzgaja i u BiH zajedno sa prerađevinama koje se prave od ove ljekovite voćke mogla bi da postane pravi izvozni brend RS, poručeno je sa manifestacije “Dani aronije – Čelinac 2014” koja je danas održana na plantaži aronije porodice Mihajlović u Markovcu kod Čelinca.

Vlasnik plantaže aronije u Markovcu kod Čelinca Pero Mihajlović rekao je da je njegova porodica vlasnik prve plantaže aronije, da postoje i drugi proizvođači aronije, te da je u planu udruživanje proizvođača s ciljem efikasnijeg nastupa na inostranom tržištu.

“Trenutno imamo 7.000 sadnica od kojih proizvodimo sokove, čajeve, te u domaćoj radinosti i džemove, likere, rakiju. U narednom periodu planiramo kompletirati ovu proizvodnju”, rekao je Mihajlović.

On je dodao da su poznata ljekovita svojstva aronije koja je najjači antioksidans, te da njeno uvođenjenje u ishranu znači produžavanje života.

Podsjećamo, YEP podržava projekat Udruženja poljoprivrednika opštine Čajniče za uzgoj aronije u ovoj opštini. U narednim mjesecima se očekuju prva zapošljenja u okviru ovog projekta kroz registraciju komercijalnih poljoprivrednih gazdinstava usmjerenih na uzgoj aronije.

Druge objave u kategoriji